ua en ru

Ф.Ярошенко: У разі ненадання кредиту від МВФ Україна буде звертатися в інші організації

У разі ненадання кредиту від МВФ Україна буде звертатися в інші організації. Про це заявив міністр фінансів Федір Ярошенко, передає кореспондент РБК-Україна.
Так відповідаючи на питання про те, чи планує уряд, виходячи з затримки надання МВФ кредиту, звертатися в інші структури для зовнішніх запозичень, Ф.Ярошенко відповів: "Ну, безумовно, так. Життя у нас залежить від багатьох факторів. Якщо не дає нам кредит МВФ, то життя в Україні вже дуже погане".
Він пояснив, що система надання Україною кредитів від МВФ - це захисний механізм державних фінансів України на всіх світових ринках і "кредити, які надаються за програмою stand-by, яка зараз у нас діє, йдуть не на підтримку платіжного балансу нашої держави і ми не фінансуємо дефіцит державного бюджету за рахунок stand-by МВФ, але для цього дуже важливо мати такі фактори, мати програму".
У той же час Ф.Ярошенко не повідомив, в які інші структури України планує звертатися з проханням про кредити. Також він підкреслив: "Робота з МВФ - це один з важливих пріоритетів Міністерства фінансів та уряду щодо дії цієї програми і ми ведемо активні переговори, і я дуже сподіваюся, що у нас все буде йти по запланованій програмі".
Також він повідомив, що на Міжнародній конференції, яка пройшла в Лондоні 16-17 травня і була присвячена питанням інвестиційного клімату в Україні, керівник МВФ в Україні Макс Альєр зазначив, що в України є як позитивні кроки так і проблемні моменти в роботі з МВФ, але вони долаються.
"Я впевнений, що ми впораємося з цими викликами, проблемами і запустимо програму роботи МВФ", - додав Ф.Ярошенко.

Нагадаємо, раніше М.Альєр заявляв, що Україна повинна почати пенсійну реформу і підвищити тарифи на газ для населення, щоб отримати чергову порцію кредиту від МВФ.