ua en ru

Щорічні втрати від зниження ставки ПДВ для АПК складуть 8,5-10 млрд грн, - УКАБ

У разі прийняття проекту Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування податком на додану вартість", негативні наслідки для аграрної галузі можуть зрівнятися з ефектом від зниження світових і українських цін на зерно. Про це заявили експерти асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), передає прес-служба організації.

Так, за розрахунками експертів УКАБ, зниження цін на зерновому ринку призведе до недоотримання аграріями 15,6 млрд грн доходів у 2013/14 маркетинговому році. Зате щорічні втрати від зниження ставки ПДВ та необхідності сплати 10% акумульованих на спецрахунках сум ПДВ до бюджету призведе до втрати сільгоспвиробниками 8,5-10 млрд грн, введення податку з обороту призведе до необхідності сплати до бюджету не менше 3 млрд грн (якщо враховувати, що продукція буде продаватися відразу кінцевому споживачеві), а втрата підтримки виробників молока і м'яса при реалізації на переробні підприємства складе 1,6 млрд грн. При цьому якщо на відновлення цін на світовому ринку ще можна розраховувати, то подальше відновлення дії податкових пільг для АПК виглядає примарним, що ставить під удар розвиток галузі в цілому.

Читайте також: Зміни до Податкового кодексу вдарять по рентабельності виробництва зернових, - експерти

За словами генерального директора УКАБ Володимира Лапи, втрати галузі від податкових новацій будуть порівнянні з річним обсягом капітальних інвестицій (які становили в 2012 р. 16 млрд грн), а це означає, що грошей на розвиток у аграріїв не залишиться. Більше того, одночасний ефект від зниження цін на зерновому ринку і втрати податкових стимулів буде мати руйнівні наслідки для галузі.