ua en ru

В Україні щороку реєструється понад 100 тис. звернень через насильство в сім'ї

В Україні щороку реєструється понад 100 тис. звернень через насильство в сім'ї Фото: понад 100 тис. українців щороку зазнають насильства

В Україні стартувала інформкампанія "16 днів проти насильства"

Міністерство соціальної політики запустило інформаційну кампанію "16 днів проти насильства" з нагоди Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Про це повідомляє прес-служба відомства.

За даними Мінсоцполітики, щорічно в Україні реєструється понад 100 тисяч звернень з приводу насильницьких дій у сім'ях. За неофіційною статистикою, кожна п'ята жінка протягом свого життя страждала від різних форм насильства - фізичного, сексуального, психологічного, економічного.

У відомстві зазначили, що, на жаль, потерпілі не завжди звертаються з такими заявами, оскільки вважають ситуацію, що склалася в родині, занадто інтимним питанням.

Ця проблема, підкреслює Мінсоцполітики, набула загрозливих масштабів з-за військового конфлікту на Донбасі.

У той же час уряд зробив ряд кроків, спрямованих на системне подолання насильства щодо жінок, зокрема затвердив План дій Національної стратегії в галузі прав людини. На початку 2016 року затверджено Національний план дій щодо виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 "Жінки, мир, безпека", який акцентує увагу на необхідності активної участі жінок у подоланні конфлікту і прийняття спеціальних заходів у сфері протидії гендерно зумовленого насильства.

Крім того, продовжується адаптація для України 17-ти Цілей сталого розвитку ООН, до 2030 року, серед яких мета 5 - "Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків". Питання забезпечення гендерної рівності є складовими ще 8-мі цілей.

Нагадаємо, Рада відправила на доопрацювання закон про ратифікацію Стамбульської конвенції.