ua en ru

Рада відправила на доопрацювання закон про ратифікацію Стамбульської конвенції

Рада відправила на доопрацювання закон про ратифікацію Стамбульської конвенції Фото: Верховна Рада України

За таке рішення проголосували 249 нардепів

Верховна Рада України відправила на доопрацювання в профільний комітет законопроект №0119 „Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами” (Стамбульська конвенція). За таке рішення проголосували 249 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Стамбульська конвенція була підписана від імені України 7 листопада 2011 року.

Підкреслюється, що необхідність ратифікації Стамбульської конвенції зумовлена і перспективою набуття Україною повноправного членства в Європейському союзі та, відповідно, наближенням чинного та майбутнього законодавства України до законодавства ЄС, а також пов’язана із зобов’язаннями України перед Радою Європи.

Зазначається, що конвенція впроваджує комплексний підхід до боротьби з насильством щодо жінок і домашнім насильством та суттєво доповнює існуючі інструменти, пропонує нові визначення термінів, посилює захист від дискримінації за ґендерною ознакою.

"Ратифікація Конвенції сприятиме підвищенню політичного іміджу України на міжнародній арені як країни, що послідовно дотримується взятих на себе зобов’язань у сфері захисту прав людини та основоположних свобод", - підкреслюють автори законопроекту в пояснювальній записці.

Нагадаємо, Верховна Рада України планує ввести кримінальну відповідальність за примушування до вступу в шлюб і домашнє насильство. Відповідний законопроект №4952 підтримали 244 нардепа.