ua en ru

Ейяфьяллайекюль може спровокувати виверження іншого вулкану.

Вулкан Ейяфьяллайекюль може спровокувати виверження сусіднього вулкана Катла, передає РБК з посиланням на Associated Press. Наголошується, що напередодні Катла не подавала ознак активності, проте у разі виверження цього вулкана, сила якого в 10 разів перевершує Ейяфьяллайекюль, в атмосферу буде викинуто значно більша за обсягом хмара вулканічного попелу, ніж та, яке спричинила закриття повітряного простору в більшості країн Європи.
Дві гори знаходяться на півдні Ісландії на відстані приблизно 20 км одна від одної. Учені вважають, що вони пов'язані між собою магматичним каналом.
Останнє крупне виверження Катли відбулося в 1955 р., фахівці наголошують, що цей вулкан "прокидається" в середньому один раз у 80 років.
Вулкан Ейяфьяллайекюль, розташований приблизно в 150 км від столиці Ісландії Рейк'явіка, почав вивергатися 20 березня 2010 р. 14 квітня ц.р. відбулося повторне виверження, яке практично паралізувало авіасполучення в Європі через хмари вулканічного попелу, що утворився в атмосфері після виверження вулкана.