ua en ru

ExxonMobil і "Роснефть" підписали угоду про співпрацю в освоєнні шельфу Чорного моря (доповнення)

Російська нафтова компанія ВАТ "НК "Роснефть" і найбільша американська нафтогазова корпорація ExxonMobil уклали угоду про спільну роботу з освоєння шельфу Чорного моря. Про це компанії оголосили сьогодні в Давосі, де проходить Всесвітній економічний форум, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Відповідно до домовленостей, "Роснефть" і Exxon будуть розробляти Туапсинський прогин (шельфова глибоководна ділянка площею 11,2 тис. кв. км, що розташована уздовж Чорноморського узбережжя Краснодарського краю) з потенційними запасами 1 млрд т нафтового еквівалента. Для реалізації цього проекту сторони створять спільну операційну компанію.
Крім того, в рамках досягнутих угод "Роснефть" і ExxonMobil вивчать можливості щодо розширення співпраці в чорноморському енергетичному секторі. Мова йде про додаткові проекти в галузі геологорозвідки і видобутку, постачання сировини на Туапсинський НПЗ "Роснєфті" і інші ринки Чорноморського регіону, розвитку регіональної транспортної інфраструктури. Крім того, сторони мають намір вести спільні наукові дослідження, спрямовані на створення передових шельфових глибоководних технологій, наголошується в повідомленні.
Планується, що на етапі розвідки СП "Роснєфті" і ExxonMobil буде паритетним, а на етапі розробки частка ExxonMobil скоротиться до 33%. ExxonMobil також повідомила, що має намір вкласти в спільну з "Роснефтью" розробку шельфу Чорного моря до 1 млрд дол.
За словами заступника голови уряду РФ Ігоря Сечина, "співпраця з ExxonMobil підкреслює прихильність російської сторони принципам відкритості і позиціонування російської енергетичної галузі економіки як невід'ємної складової частини єдиного глобального ринку". Він додав, що технології ExxonMobil органічно доповнять досвід і ресурси "Роснафти". "Освоєння цієї ділянки дасть старт комплексного розвитку Чорноморського басейну: рішення цього завдання зажадає скоординованих зусиль багатьох держав і компаній регіону", - заявив І.Сечін.
У свою чергу, голова ради директорів, голова корпорації ExxonMobil Рекс Тіллерсон підкреслив, що очолювана ним компанія "рада можливості розширення співпраці з "Роснефтью" на благо розвитку енергетичного сектора Росії". "У нас уже є успішний досвід спільної роботи з "Роснефтью" в рамках проекту "Сахалін-1". Ми маємо намір розширювати ці відносини з метою задоволення енергетичних потреб Росії і всього Чорноморського регіону", - сказав Р.Тіллерсон.
Президент НК "Роснефть" Едуард Худайнатов зазначив, що "початок реалізації вже другого за рік великого угоди з провідним міжнародним партнером підкреслює високий потенціал "Роснєфті" і плани її керівництва щодо створення глобальної енергетичної компанії, що виходить на освоєння складних шельфових проектів".
Нагадаємо, "Роснефть" і ExxonMobil успішно співпрацюють в рамках проекту "Сахалін-1" на шельфі Охотського моря. Це перший масштабний шельфовий проект, здійснюваний в Росії на умовах про розподіл продукції (УРП), укладеної в 1996 р. ExxonMobil, що виконує в "Сахаліні-1" функції оператора, володіє в проекті часткою 30%, "Роснафти" належить 20%. Інші учасники цього міжнародного консорціуму - японська Sodeco і індійська ONGC - володіють частками в 30% і 20% відповідно. Проект "Сахалін-1" передбачає розробку трьох родовищ - Чайво, Одопту і Аркутун-Даги, розташованих у північно-східного узбережжя Сахаліну. Їх доведені запаси оцінюються в даний час в 25,5 млн т нафти і більше 106,5 млрд кубометрів газу. Життєвий цикл проекту розрахований на 40-50 років.