ua en ru

Exit-polls ВЦВГД: Путін набирає 58,3% голосів, Зюганов - 17,7%, Прохоров - 9,2%

За результатами exit-polls, проведених Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД), на виборах Президента Росії перемагає прем'єр-міністр країни Володимир Путін, який набрав 58,3% голосів. Така кількість тих, хто проголосував дає йому перемогу в першому турі. Дані ВЦВГД за результатом Путіна на один процентний пункт нижче даних, озвучених Фондом "Громадська думка" (ФГД) за результатами своїх exit-polls, - 59,3% голосів.

Його найближчий суперник лідер КПРФ Геннадій Зюганов, за даними ВЦВГД, набирає 17,7% голосів (проти 18,2% у ФГД). На третє місце вийшов підприємець Михайло Прохоров, вперше, на відміну від своїх суперників, що бере участь в президентській гонці. За нього, відповідно до опитувань ВЦВГД, віддали голоси 9,2% виборців (проти 9,6% у ФОМу). Лідер ЛДПР Володимир Жириновський отримав 8,5% голосів (7,4% у ФОМ), лідер "Справедливої ​​Росії" Сергій Миронов - 4,8% (4,3% у ФОМ).

За даними ВЦВГД, зізналися, що зіпсували бюлетені 1,5% опитаних, відмовилися від відповіді - 31,7% респондентів.

ВЦВГД провів exit-polls (опитування на виході з виборчих ділянок) на замовлення ВГТРК. Опитування проводилося на 1 тис. виборчих ділянок в 63 регіонах країни. На виході з виборчої ділянки два інтерв'юера ВЦВГД пропонували проголосували добровільно і анонімно заповнити опитувальний бланк, відповівши на питання про те, за кого вони проголосували, а також вказавши свою стать і вік, і опустити його в урну. Всього було опитано 159 тис. 161 осіб.

Як повідомили у ВЦВГД, в ході проведення дослідження інтерв'юери центру зіткнулися з низкою проблем в процесі збору даних. Так, в Санкт-Петербурзі і в Московській області були проведені затримання інтерв'юерів правоохоронними органами. На одній з дільниць спостерігачі побили інтерв'юера і відібрали всі документи. В інших випадках опитування проходив нормально.