ua en ru

Єврозона вийде з кризи міцнішим і стійкішим інститутом, - експерт

Реформи в периферійних економіках врешті-решт дали результат. Іспанія, Португалія і Італія зуміли вилізти зі своїх величезних докризових торгових дефіцитів, паралельно залатавши дірки в національних бюджетах. Як тільки єврозона впорається з рецесією, союз вийде з кризи куди міцнішим і стійкішим інститутом. Враховуючи поточне зниження вартості праці в більшості європейських країн, відновлення економічного зростання зробить регіон набагато динамічнішим місцем для ведення бізнесу. І поки інші країни на зразок США і Японії відкладають головний біль у вигляді болісного скорочення держвидатків, єврозона вже пройшла цю хворобливу процедуру. Про це заявляє старший економіст Berenberg Bank Крістіан Шульц.

"Ангела Меркель заслуговує на пошану і за те, що зуміла провести всі реформи і домовитися про виділення допомозі периферійним країнам, зберігши при цьому підтримку національного парламенту. Проте навіть всієї фінансовій потужності Німеччини опинилося недостатньо для того, щоб припинити паніку, що оточувала вже цілком здорові країни єврозони. Робити це довелося вже ЄЦБ, що втрутився в останню чергу через своє високий в порівнянні з іншими центробанками "больовий поріг". У 2011 році через інфляційні побоювання він нехтував превентивними заходами і почав розбирати фінансові завали тільки після початку рецесії. У результаті пізнє виділення коштів іспанським і італійським банкам призвело до усвідомлення того, що регулятор ледве встиг запобігти ланцюговій реакції, здатній збанкротити багато кредитних організацій регіону. Викликавши масову втечу капіталу, ЄЦБ лише підсилив убивчий зв'язок між кредитоспроможністю комерційних банків і самих держав", - пише експерт у своїй статті.

Він додає: "Подібний розвиток подій в черговий раз не на жарт налякав ринки, що повірили в те, що ЄЦБ здатний зважитися на "самогубство", допустившись розпад єврозони. Як це зазвичай буває, страхи виявилися помилковими: у липні ЄЦБ оголосив про введення обмежень на спреди облігацій проблемних країн. Незважаючи на те, що ЦБ так і не купив ні єдиної облігації, прибутковість паперів периферійних країн сама впала до прийнятних рівнів, втеча капіталу припинилася, а на фондових ринках намітилося довгождане зростання".

Читайте також: Інфляція в єврозоні в 2013 р. не перевищить 2%, - член правління ЄЦБ