ua en ru

Єврозона повинна використовувати стабфонд для покупки бондів проблемних країн, - член ради ЄЦБ

Влада єврозони повинні якомога швидше почати використовувати Європейський стабфонд для викупу держоблігацій проблемних країн монетарного блоку з вторинного ринку. Таку думку висловив член ради керуючих Європейського центробанку (ЄЦБ) Бенуа Кер, пише Financial Times.

У бесіді з виданням він зазначив, що не розуміє позицію європолітиків: тимчасовий стабфонд - EFSF, розміром в 440 млрд євро, був уповноважений на операції на вторинному ринку ще рік тому, а влада досі не скористалися цією можливістю.

Кер також повідомив, що ЄЦБ на наступному засіданні розгляне питання зниження базової процентної ставки для збільшення довіри до економіки єврозони. Зараз ставка перебуває на рівні 1% річних.

При цьому зі свого боку на ФРН тиснуть країни Південної Європи - Італія, Іспанія і Франція - намагаючись добитися від Берліна дозволу на більш активне використання коштів європейських стабфондів, пише The Wall Street Journal.

Зокрема, Італія наполягає на тому, щоб тимчасовий стабфонд - EFSF - почав купувати бонди європейської периферії на вторинному ринку.

Зараз ця функція покладена на ЄЦБ, однак загальноєвропейський регулятор завжди був не самим активним покупцем. На балансі ЄЦБ в даний час знаходиться проблемні держоблігації на суму близько 210,5 млрд євро.