ua en ru

Євросоюз у січні 2012 р. почне переговори з Молдавією щодо створення ЗВТ

Європейський союз прийняв рішення про початок офіційних переговорів з Молдовою про створення зони поглибленої та всеосяжної вільної торгівлі між республікою і ЄС. Як повідомили в молдовському уряді, про це поінформував сьогодні єврокомісар з торгівлі Карел де Гюхт в ході телефонної розмови з прем'єр-міністром Молдови Володимиром Філатом.
Молдавський прем'єр привітав ухвалення країнами-членами ЄС цього рішення, зазначивши, що воно є важливою віхою в процесі зближення Молдови з Євросоюзом. Було відзначено, що дискусії на цю тему відбудуться 12 грудня 2011 р. у ході офіційного візиту Філата до Брюсселя. Сторони домовилися, що єврокомісар з торгівлі прибуде в січні 2012 р. в Кишинів і разом з прем'єр-міністром Молдови візьме участь в офіційному відкритті першого раунду переговорів про створення зони вільної торгівлі.
Для початку цих переговорів з ЄС влада Молдови виконала рекомендації експертів Єврокомісії, які були передані республіці в листопаді 2010 р. Йдеться про втілення в життя рекомендацій європейських експертів в 13 областях: інфраструктура якості, санітарні та фітосанітарні заходи, полегшення торгівлі та митного адміністрування, інтелектуальна власність, держзакупівлі, конкуренція та ін.
Угода про вільну торгівлю Молдови з Євросоюзом передбачає поступову лібералізацію торгівлі товарами та послугами, вільний обіг робочої сили, зниження митних зборів, усунення технічних та нетарифних бар'єрів, скасування кількісних обмежень і приведення молдавського законодавства у відповідність із загальноєвропейським. На відміну від нинішнього одностороннього торгового режиму Молдова-ЄС, наданого Молдавії Європейським союзом на обмежений термін, угода буде багатосторонньою, укладеною на необмежений період і більш вигідною, ніж нинішній режим, передбачуваний для бізнесу та інвестицій на довгостроковий період.