ua en ru

Євросоюз знизив прогноз врожайності пшениці в Україні в 2011 р. на 3% - до 2,82 т/га

Врожайність пшениці в Україні в 2011 р. може опинитися в 2011 р. на 3,2% нижче середнього значення за останні 5 років, і скласти 2,82 тонн з гектара. Про це йдеться в огляді управління моніторингу сільськогосподарських ресурсів Євросоюзу (MARS).
Нагадаємо, в травні управління очікувало, що врожайність пшениці перевищить середнє значення на 0,3%, склавши 2,9 т/га.
"Україна отримала тривожно мала кількість опадів, в той час як профіцит був зафіксований у Греції та Італії (Сицилія і Апулія), а також Румунії та Австрії ... Температура, накопичена з 10 травня трохи вище середньої для Східної Німеччини, Чехії, Австрії, Угорщини, Польщі, країн Балтії, Швеції, Фінляндії та Україні. Це компенсує України накопичений у березні і квітні дефіцит", - говориться в огляді.
Прогноз урожайності ячменю для України також був знижений з 2,3 до 2,23 т/га.
Відзначимо, середній прогноз MARS за врожайністю пшениці для країн ЄС становить 5,21 т/га. Це на 1% менше, ніж середній показник врожайності за 5 років.
Найбільша урожайність очікується в Ірландії - 9,01 т/га (на 3,5% вища за середньорічну) і Бельгії - 8,27 т/га (менше середньої врожайності для країни на 4,6%).
Нагадаємо, раніше зарубіжна сільськогосподарська служба (FAS) Міністерства сільського господарства США (USDA) підвищила прогноз урожаю зернових в Україні в 2011-2012 маркетинговому році до 44 млн тонн.