ua en ru

Євросоюз схвалив приєднання Латвії до зони євро з 2014 р

Лідери Європейського союзу на саміті в Брюсселі схвалили приєднання Латвії до зони обігу євро з 2014 р. Про це йдеться в комюніке Євросоюзу.

"Європейська рада привітала Латвію з виконанням всіх критеріїв приєднання і дозволила їй взяти євро 1 січня 2014 р.", - йдеться в комюніке

9 липня 2013 р. міністри фінансів 27 держав ЄС приймуть остаточне рішення щодо вступу Латвії до єврозони і затвердять фіксований курс обміну латвійських латів на євро.

Нагадаємо, на початку червня 2013 р. Єврокомісія рекомендувала прийняти Латвію в зону євро, оскільки країна відповідає всім критеріям членства у валютному союзі. Єврокомісія уклала, що інфляція, довгострокові процентні ставки, бюджетний дефіцит і рівень держборгу в Латвії є досить низькими, щоб забезпечити гладкий перехід на єдину європейську валюту.

Латвія стане 18-м членом єврозони. Нагадаємо, що з 2002 р. євробанкноти і євромонети були введені в обіг у Бельгії, Німеччині, Греції, Іспанії, Франції, Ірландії, Італії, Люксембурзі, Нідерландах, Португалії, Австрії та Фінляндії. У 2007 р. до єврозони приєдналася Словенія, в 2008 р. - Кіпр і Мальта, в 2009 р. - Словаччина. З 2011 р. 17-м членом валютного союзу стала Естонія.