ua en ru

Євросоюз оприлюднив проект створеного на противагу Росії Энергосоюза

Євросоюз оприлюднив проект створеного на противагу Росії Энергосоюза Фото: Єврокомісія

План Брюсселя передбачає забезпечити енергетичну безпеку європейських країн чотирма основними методами

Європейська комісія 16 лютого представила пакет енергетичних реформ, покликаний стати базою при створенні Енергетичного союзу країн ЄС. Документ опублікований на сайті Єврокомісії.

План Брюсселя передбачає забезпечити енергетичну безпеку європейських країн чотирма основними методами. Це зниження споживання енергії, підвищення власного виробництва, оформлення єдиного інтегрованого ринку і диверсифікація зарубіжних постачальників.

В загальних рисах проект створення Енергетичного союзу був представлений ще рік назад, після чого був затверджений на березневому саміті Євросоюзу. Згідно з представленими в лютому минулого року з пропозиціями Єврокомісії, частка російського газу на європейському ринку повинна знизитися за рахунок імпорту СПГ з США, Канади, а також таких традиційних партнерів ЄС, як Алжир і Норвегія. Крім того, мова йшла про запуск "Південного газового коридору" для поставок газу з Азербайджану і Туркменії.

Тепер Єврокомісія пропонує компроміс між національним та загальноєвропейським підходом: територія ЄС буде географічно поділена на дев'ять регіонів. Раз на чотири роки кожен з регіонів має направляти в Брюссель аналіз оцінки ризиків і плани з енергобезпеки.

Єврокомісія візьме на себе координуючу та контрольну функції.
Російський концерн "Газпром» у пропозиціях Брюсселя прямо не згадується. Але за новими правилами приватні європейські газові компанії повинні повідомляти владі своїх країн і Єврокомісії про нові контракти з постачальниками відразу після їх укладення або поновлення. Це дозволить урядам враховувати такі угоди при аналізі ризиків, а Брюсселю - вимагати змін у регіональних планах, враховуючи подібні контракти.