ua en ru

Євросоюз стурбований скасуванням Росією ембарго на постачання С-300 Ірану

Євросоюз стурбований скасуванням Росією ембарго на постачання С-300 Ірану Президент Росії Володимир Путін

У Євросоюзі стурбовані рішенням Росії дозволити продаж зенітних ракетних систем С-300 Ірану. Про це повідомила на брифінгу в Брюсселі офіційний представник глави дипломатії ЄС Федерики Могерини Катрін Рей, передає агентство EFE.

"Це не нова проблема. Ми вже висловлювали нашу стурбованість і сьогодні продовжуємо бути дуже стурбовані цим рішенням", - сказала вона, зазначивши, що, на думку ЄС, постачання комплексів не торкнуться переговори щодо ядерної програми Ірану.

Також наголошується, що секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Шамхани, який перебуває з візитом у Москві, заявив, що Тегеран чекає постачань російських зенітно-ракетних комплексів С-300 в 2015 р.

Варто відзначити, що ембарго на постачання Ірану С-300, що діяло до 2010 року, 13 квітня 2015 р. скасував президент Росії Володимир Путін. Напередодні глава МЗС Росії Сергій Лавров пояснив, що в Москві більше не бачать необхідності в подібному ембарго. За його словами, вона "зникла" у зв'язку з досягненням попередніх домовленостей з ядерної угоді "шістки" і Тегерана.

Нагадаємо, Іран та країни "шістки" (Росія, США, Великобританія, Франція, Німеччина і Китай) на переговорах у Лозанні погодили основні параметри угоди щодо іранської ядерної програми.