ua en ru

Євросоюз стурбований корупційним скандалом в Туреччині

Євросоюз стурбований корупційним скандалом в Туреччині, в якому опинилися замішані високопоставлені чиновники в уряді прем'єра Реджепа Таїпа Ердогана. Комісар ЄС з розширення меж блоку Штефан Фюле закликав турецькі органи юстиції гарантувати об'єктивність і незалежність" антикорупційного розслідування.

Євросоюз стурбований корупційним скандалом в Туреччині, в якому опинилися замішані високопоставлені чиновники в уряді прем'єра Реджепа Таїпа Ердогана. Комісар ЄС з розширення меж блоку Штефан Фюле (на фото) закликав турецькі органи юстиції гарантувати об'єктивність і незалежність" антикорупційного розслідування.

"Я настійно закликаю Туреччину як країни-претендента на вступ до ЄС прийняти всі необхідні заходи для того, щоб забезпечити прозору і неупереджену трактування підозр у неправомірних діях, без будь-якої дискримінації або привілейованого відносини", - йдеться в письмовій заяві Фюле.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт написав сьогодні в Twitter, що "в контексті поточної політичної кризи для Туреччини буде розумно повернутися на шлях структурних і демократичних реформ, надихаються Євросоюзом".

Раніше в грудні 2013 р. стало відомо про масштабне антикорупційне розслідування в Туреччині, в якому фігурують бізнесмени, наближені до прем'єр-міністра, і сини кількох міністрів. Слідчі підозрюють фігурантів справи незаконні перекази грошей в Іран і хабарі за видачу дозволів на будівництво.

У відставку вже пішли троє міністрів, чиї діти проходять у справі про корупцію, - міністр економіки Зафер Чаглаян, міністр внутрішніх справ Муаммер Гюлер та міністр охорони навколишнього середовища і містобудування Ердоган Байрактар. На цьому тижні прем'єр Ердоган оголосив, що ще 7 міністрів залишать свої посади у зв'язку з корупційним скандалом, включаючи міністра, який курирує переговори з Євросоюзом.

Ердоган вважає, що антиурядова кампанія, до якої приєдналися вуличні демонстранти, є частиною змови, інспірованого з-за кордону. На тлі політичної кризи турецька ліра впала до історичного мінімуму до долара США, прибутковості держоблігацій Туреччини підскочили.

Експерти вважають, що нинішньому прем'єру, який очолює уряд з 2003 р., буде важко утриматися на своєму посту. Турецькі оглядачі вважають, що корупційний скандал може бути наслідком підкилимної боротьби за владу між колом Ердогана і впливовим турецьким проповідником Фетхуллаха Гюлен, нині проживає в США.