ua en ru

Євросоюз хоче зобов'язати Великобританію платити і після Brexit

Євросоюз хоче зобов'язати Великобританію платити і після Brexit Фото: Brexit

Великобританія після Brexit протягом перехідного періоду буде підкорятися рішенням Європейського суду

Європейський союз планує зобов'язати Великобританію виробляти щорічні виплати і після того, як держава в 2019 році вийде зі складу Євросоюзу. Про це свідчить проект документа, підготовлений Брюсселем, передає Deutsche Welle.

Крім того, ЄС має намір добитися від уряду Великобританії дозволу на возз'єднання сімей громадян Євросоюзу в Сполученому Королівстві.

Також, відповідно до документа, Лондон повинен також протягом перехідного періоду після Brexit підкорятися рішенням Європейського суду в Люксембурзі (EuGH).

Відзначається, що документ повинен стати основою мандата для переговорів з Великобританією, положеннями якого буде керуватися глава переговорного процесу з боку Євросоюзу Мішель Барньє. Голови держав і урядів ЄС планують обговорити цей мандат на саміті в Брюсселі 29 квітня.

Проект також передбачає, що на переговорах по Brexit буде названа конкретна сума, яку Лондон має виплачувати відповідно до своїх зобов'язань по пенсіях і проектам, що завершується пізніше березня 2019 року. При цьому ЄС планує отримувати ці внески не в фунтах, а в євро. Остаточний розмір внесків не вказано, але уряд Великобританії вже відхилив названу раніше Єврокомісією суму в 60 мільярдів євро.

Нагадаємо, голова Європейського парламенту Антоніо Таяні заявив, що процедуру виходу Великобританії з Європейського союзу ще можна скасувати.