ua en ru

Євросоюз готовий укласти з Україною торговельну угоду, щойно з'явиться новий уряд, - ЄК

ЄС вірить, що підписання Угоди про асоціацію в інтересах обох сторін і цього разу буде підписана Україною.

Європейська комісія заявила, що Євросоюз готовий підписати з Україною торговельну угоду, щойно буде сформовано новий уряд, передає Reuters. ЄС вірить, що підписання Угоди про асоціацію в інтересах обох сторін і цього разу буде підписана Україною.

"Я вірю, що так, вони (українці) підпишуть угоду", - заявив в інтерв'ю єврокомісар з торгівлі Карел де Гюхт. "Я не можу сказати, коли це станеться. Для початку, нам потрібно, щоб було сформовано уряд, і потім це має бути демократичне рішення, і це має бути стабільна ситуація у країні", - додав політик.

Угода про торгову асоціацію завжди була "на столі" для України, каже де Гюхт. При цьому він звернув особливу увагу, що підписання угоди не означає вступ України до Євросоюзу. "Ми можемо це зробити, і я думаю, ми повинні це (підписати торгову угоду) зробити. Однак це не означає, що вони стануть членом ЄС. Це дещо інша річ", - зазначив політик.

Раніше сьогодні єврокомісар з питань фінансів Оллі Рен заявив, що Євросоюз готовий надати Україні суттєву фінансову допомогу. Так само як і де Гюхт, він зазначив, що формування стабільного уряду є основною умовою.

Зазначається, що дві заяви європейських політиків не пов'язані одна з одною.

Українська політична криза розпочалася після того, як Президент Віктор Янукович відмовився підписувати запропоновану Євросоюзом угоду про торгову асоціацію, в обмін на більш тісні контакти з Росією, яка пообіцяла Києву кредит у розмірі 15 млрд дол. і зниження цін на газові поставки.