ua en ru

Європу охопили масові громадянські протести проти політики ЄС

Поки на Євромайдані у Києві тисячі українців висловлюють своє бажання вступити в Євросоюз, у багатьох європейських країнах люди виходять на протест проти політики ЄС (фото).

На цих вихідних в Італії та Іспанії пройшли масові демонстрації.

В Італії мітингувальники вимагають відставки уряду і розпуску парламенту. Причина - надмірне державне регулювання економіки і підвищення податків. Це відбувається на тлі рекордних показників по безробіттю - більше 12% італійців не можуть працевлаштуватися.

Європу охопили масові громадянські протести проти політики ЄС

Характер демонстрацій не був мирним. В Римі сотні студентів закидали петардами будівлю університету, в якому знаходилися міністри, які з'їхалися на конференцію. У Турині демонстранти кидали в правоохоронців "бомби" з фарб і камені, чим спровокували застосування сльозогінного газу. Багато протестуючих блокували дороги, зупинили залізничний рух. Деякі активісти встановили намети на мосту прямо на кордоні з Францією, недалеко від міста Вентімілья.

Європу охопили масові громадянські протести проти політики ЄС

В Іспанії теж протестують. Десятки тисяч людей в Барселоні протестували проти планів Євросоюзу щодо лібералізації енергетичних і фінансових ринків. Протестувальники перекидали сміттєві баки і кидали каміння. Поліція застосувала проти них гумові кийки.
Але протестувальники прибувають. З'їжджаються громадяни й інших європейських країн.

Антиєвросоюзівські настрої зростають в Британії, Ірландії, Греції, Португалії, Болгарії, Фінляндії інших країнах. Причина - бідність, через яку страждає майже чверть європейського населення - понад 124 млн європейців (за результатами досліджень Європейського статистичного агентства).