ua en ru

Європу чекають високі тарифи на електроенергію, - ЄС

Європейські виробники і звичайні споживачі ще не скоро зможуть заощадити на електриці. Ціни на електроенергію в Старому Свілі ростимуть ще мінімум 20 років, вважають чиновники ЄС. При цьому подальше зростання тарифів буде багато в чому обумовлено витратами на розвиток альтернативних джерел енергії, зокрема на будівництво вітряних і сонячних електростанцій.

Про маловтішні перспективи стало відомо після того, як звіт Єврокомісії про заходи з досягнення цілей в області "зеленої" електроенергії на 112 сторінок потрапив до рук журналістів The Financial Times (офіційна презентація доповіді повинна відбутися в кінці цього року). У звіті представлено п'ять різних сценаріїв розвитку енергетичного сектору Європи, яка в перспективі повинна стати менш залежною від традиційних видів палива. На даний момент газ і вугілля забезпечують більше половини всієї електроенергії в регіоні, на АЕС доводиться до 28%, а вітряки і ГЕС разом дають до 18%.

Незабаром, проте, співвідношення сил повинне змінитися, і чим "зеленішим" буде вибраний шлях, тим дорожче він обійдеться, приходять до висновку автори доповіді. Так, найдешевшим варіантом буде так звана диверсифікація пропозицій, коли розвиток альтернативних джерел енергії йтиме паралельно будівництву нових АЕС і подальшому обслуговуванню вугільних шахт. У такому разі зростання тарифів на електроенергію складе близько 43% до 2050 року.