ua en ru

Європейці на тлі кризи обмежують різдвяні витрати, - дослідження

Всупереч початковим прогнозами боргова криза негативно позначилася на готовності жителів Європи витрачатися на Різдво. Згідно з дослідженням аналітиків німецького Postbank, середня європейська сім'я покладе під святкову ялинку подарунків на 354 євро, на 4% менше, ніж у 2010 році.

Природно, для кожної країни прогнозні показники, засновані на опитуваннях споживачів, сильно відрізняються один від одного. Наприклад, греки, чия країна балансує на грані дефолту, витратять на Різдво на 25% менше звичайного, жителі Люксембургу також затягнуть паски на 25%, а ірландці - на 20%. Чемпіонами за самообмеження стануть голландці, які скоротили різдвяні витрати на 50%. А от німці, лише злегка налякані перспективою інфляції, уріжуть свої витрати всього на 1%.

За абсолютним цифрам у трійку лідерів увійшли люксембуржці, ірландці та швейцарці, які виділять на сімейне свято 580, 520 і 496 євро. Німці, як і в минулі роки, економлять: на святковий стіл і подарунки середня сім'я виділила всього 286 євро. Що, втім, в два рази більше, ніж у голландців: їх бюджет на Різдво найскромніший в Старому Світі - 134 євро. Навіть греки дозволять собі більше - 180 євро.

Глава торговельного гіганта Metro Екхард Кордес, який оголосив на початку грудня про зниження прогнозу прибутку на поточний рік, зазначив тоді ж, що його концерн «відчуває стриманість покупців з усіх напрямків торгівлі і у всіх країнах». Його слова виявилися пророчими: грудень традиційно знаменується найвищими показниками виручки, але магазини розчаровані передріздвяною торгівлею, а в Союзі роздрібної торгівлі ФРН (HDE) зазначили, що штурмувати прилавки з подарунками німці явно не квапляться. Особливо важко продавцям усіх видів зимового одягу: на дворі грудень, а за вікном нескінченний дощ і плюсові температури.

Втім, згідно з опитуваннями експертів Вищої школи економіки та менеджменту Німеччини, 33% німців планують зайнятися придбанням подарунків лише протягом останнього перед католицьким Різдвом тижня (16-23 грудня), а ще 6% - взагалі в святвечір (24 грудня). Так що слабка надія на те, що виправдається прогноз HDE про перевищення цьогоріч минулорічного показника загальної виручки від передноворічної торгівлі на 1,5%, все-таки залишається. Союз роздрібної торгівлі ФРН раніше давав прогноз по виручці галузі в листопаді-грудні 2011 р. в 78 млрд євро.