ua en ru

Європейське ЗМІ розслідувало "схеми" в Міноборони України

Європейське ЗМІ розслідувало "схеми" в Міноборони України Фото: Міноборони України (РБК-Україна)

За даними L'Européenne de Bruxelles, Павловський фігурує у ще одному гучному скандалі

Видання L'Européenne de Bruxelles опублікувало статтю під назвою "Україна демонструє корупцію в армії". Переклад матеріалу підготував "Обозреватель".

Зокрема, за даними видання, в статті йдеться не тільки про арешт декількох вищих чинів Міноборони за махінації при виборі постачальника палива для армії. ЗМІ стверджує, що заступник міністра оборони генерал Павловський, що проходить по "паливній" справі фігурує у ще одному гучному скандалі, пов'язаному з контрактом на переоснащення української армії новими засобами зв'язку.

"Павловський був куратором випробувань, метою яких був вибір постачальника рацій для української армії. Судячи з того, як відбувався тендер і чим він закінчився, Павловський замішаний в історії, порівняно з якою крадіжка на постачання палива виглядає просто прикрим непорозумінням", - стверджує газета.

Мова йде про контракт на переоснащення ЗСУ сучасними засобами зв'язку, у тендері на який брав участь ізраїльський оборонний концерн "Елбіт Сістемс" (Elbit Systems), більше 50% продукції якого продається в США, а також іншим країнам НАТО та іншим арміям.

Проте наголошується, що контракт був підписаний з маловідомим турецьким виробником. Це сталося в ході візиту президента Туреччини Ердогана до Києва. Постачальник був обраний без оголошення результатів порівняльних випробувань, хоча "Елбіт" вимагав отримати результати проведених випробувань засобів військової радіозв'язку і наполягав на повній прозорості...".

"Однак ні генерал Павловський, що сьогодні перебуває під арештом і який курирував процес, ні інші причетні особи так і не повідомили ізраїльській стороні про результати випробувань", - пише L'Européenne de Bruxelles.

"Угода стала результатом лобізму скандально відомого політика, який очолює парламентський комітет з питань нацбезпеки і оборони – Сергія Пашинського... При цьому турецькі рації, які зазвичай коштують на 30% нижче, ніж аналогічні вироби відомих виробників, Україна купує за світовими цінами. Схема практично дзеркально повторює скандал із закупівлею палива, коли в процесі торгів озвучується одна ціна, а після укладення контракту вона збільшується", - йдеться в матеріалі.

"Елбіт" готовий надати Україні 100% фінансування в розмірі 300 мільйонів доларів від ізраїльського експортного агентства... Так само планувалося налагодити виробництво засобів зв'язку на місці – в Україні", - зазначається у статті.

Видання підкреслює, що угода була укладена "...в той час, коли у відносинах між Туреччиною і НАТО виникла напруженість через покупки Анкарою зенітно-ракетних комплексів у Росії... В адміністрації США може виникнути резонне побоювання – чи варто надавати допомогу країні, яка закуповує продукцію у нових друзів Путіна? Не підуть гроші американських платників податків на придбання чергової партії російських ЗРК?"