ua en ru

Європейська боргова криза і уповільнення зростання економіки США можуть перекинутися на Азію, - МВФ

Зростаюча напруженість на фінансовому ринку Європи, боргові проблеми регіону та уповільнення зростання економіки США можуть мати вкрай негативні наслідки для Азії. Відповідна позиція експертів Міжнародного валютного фонду (МВФ) міститься в оприлюдненому сьогодні звіті за прогнозами регіонального економічного зростання (Regional Economic Outlook) для Азії і Тихоокеанського регіону, який публікується двічі на рік.

"Незважаючи на віддаленість регіону від епіцентру кризи, країни Азії залишаються під його негативним впливом через високий ступінь інтеграції. Поряд зі зниженням попиту на азіатську продукцію і пов'язаним з цим скороченням експорту, Азію можуть чекати й інші потрясіння на тлі кризи в Європі. Зокрема, європейські банки можуть знизити обсяг міждержавного кредитування, що призведе до "пересихання" кредитних потоків", - йдеться в матеріалах МВФ.

Тим не менш, на думку експертів фонду, Азія має "подушку безпеки", яка допоможе регіону вистояти в період кризи і навіть допомогти іншим регіонам в разі погіршення обстановки. Великі надії в цьому зв'язку експерти покладають на Китай, економіка якого має достатньо потужності і може протистояти глобальним економічним потрясінням.

За словами глави департаменту МВФ по Азіатсько-Тихоокеанському регіону Анупи Сінгха, дії влади КНР навіть можуть частково нівелювати наслідки кризи.

Також, на думку експерта, поточний курс ієни не несе в собі негайної загрози відновлення японської економіки. "Опублікована макроекономічна статистика підтвердила висловлену раніше позицію японського Центробанку щодо того, що тенденція до відновлення економіки Японії закріпилася", - зазначив аналітик.