ua en ru

Європейські праві партії готові об'єднати зусилля на виборах до Європарламенту у 2014 р

Лідери двох європейських правих партій, голова нідерландської "Партії свободи Герт Вілдерс і Марін Ле Пен, яка очолює французький "Національний фронт", провели переговори в Гаазі. Метою зустрічі стало об'єднання зусиль європейських правих на майбутніх в травні 2014 р. виборах в Європарламент і в перспективі - вилучення у Брюсселя основних повноважень з контролю над національними економіками Європи, передає ВВС.

"Час, коли патріоти були роз'єднані, закінчується", - заявила за підсумками зустрічі Ле Пен. Її нідерландський колега висловився різкіше: "Сьогодні ми почали визволення Європи з рук брюссельського чудовиська".

Обидва лідери погодилися, що політична еліта Європи проявляє надмірну толерантність до ісламу, і обидва декларують намір обмежити імміграцію.

Вілдерс визнав, що британська Партія незалежності Сполученого Королівства (UKIP) на чолі з Найджелом Фараджем поки не готова приєднатися до альянсу, однак висловив надію на об'єднання зусиль з британськими вкрай правими після травневих виборів. В даний час депутати європарламенту від "Національного фронту" і "Партії свободи" вважаються незалежними і не групуються з UKIP.

До останнього моменту праві націоналістичні партії в Європі діяли окремо один від одного, будучи зосереджені на національних проблемах, відкидаючи інтеграцію в ЄС і ослаблення суверенітету своїх країн. Для формування нового блоку в європарламенті буде потрібно як мінімум 25 депутатів від семи держав - членів ЄС. Серед потенційних партнерів правих називають "Партію свободи Австрії", італійську "Лігу Півночі", "Фламандський інтерес" з Бельгії, "Шведських демократів" і датську Народну партію. Створення фракції в європарламенті дозволить її членам розраховувати на субсидії ЄС і місця в парламентських комітетах.