ua en ru

Європейські біржові регулятори можуть продовжити до кінця вересня термін заборони на короткі продажі

Європейські біржові регулятори можуть продовжити ще на місяць - до кінця вересня 2011 р. - термін дії заборони на короткі продажі щоб уникнути подальшого зниження котирувань фінансового сектора, передає Reuters із засланням на італійські ЗМІ.
"Я лише можу підтвердити, що всі країни ведуть переговори, у тому числі переговори з ESMA (Європейське управління по цінних паперах і ринках), з приводу скасування або продовження заборони. Остаточне рішення доки не зрозуміло", - повідомила представник іспанського фондового регулювальника CNMV.
У французькому наглядовому органі повідомили, що рішення буде обнародувано після закінчення сьогоднішньої сесії, їх колеги в Бельгії уточнили, що заборона введена безстрокова, а отже, подовжувати його її необхідності. Італійський регулятор Consob виявився недоступний для коментарів.
Чотири європейські регулятори ввели 12 серпня ц.р. заборона на короткі продажі по низці цінних паперів кредитних організацій в цілях приборкання високої волатильності, що розпочалася після виходу повідомлень про можливе зниження суверенного кредитного рейтингу Франції.
Франція заборонила "коротку" гру по акціях 11 фінансових компаній на 15 днів, Іспанія - по 16 паперам, також на 15 днів. Бельгія заборонила "шортити" чотири інструменти протягом невизначеного періоду, а відповідна заборона в Італії покриває 29 найменувань акцій в банківському і страховому секторах.
В той же час фінансова влада у Великобританії, Австрії і Нідерландах заявила, що доки не бачить необхідності в забороні "коротких" продажів.
Короткий продаж (short-selling) передбачає продаж акцій, узятих у позику у брокера, з розрахунку на падіння вартості паперів. В разі успіху інвестор повертає брокерові акції, викуплені за нижчою ціною, закриваючи "коротку" позицію з прибутком для себе. Незабезпечені ж ("голі") короткі продажі передбачають продаж акцій, навіть не взятих у позику у брокера.
Багато експертів і учасники ринку сумніваються в ефективності заборон на "короткі" продажі, які повсюдно вводилися під час фінансової кризи 2008-2009 рр.