ua en ru

У Європарламенті назвали шокуючою доповідь про військові злочини РФ на Донбасі

У Європарламенті назвали шокуючою доповідь про військові злочини РФ на Донбасі Фото: у Європейському парламенті представили доповіді про дії РФ в Україні

Також був представлений звіт про українців, з політичних мотивів ув'язнених у Росії і Криму

У Європейському парламенті представили звіти "Російські військові злочини на Сході України" і "28 заручників Кремля", підготовлені правозахисниками, української місії в Євросоюзі та депутатами Європарламенту. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

У Брюссель приїхали не лише правозахисники, а й потерпілі.


"Сам по собі звіт шокуючий. Він про тортури, про вбивства, знущання над людьми. Жінка, яка свідчила тут сьогодні ввечері, не була б тут, якби її не сфотографували два британських журналісти. Вони таким чином врятували їй життя", - сказав депутат Європарламенту Марк Демесмакер про звіт щодо Донбасу.

З його слів, такі злочини не можуть залишатися безкарними і він пропонує, щоб представлені доповіді стали підставою для початку розслідування Міжнародним кримінальним судом.

У звіті "28 заручників Кремля" правозахисники зібрали історії українців, з політичних мотивів ув'язнених у Росії і аннексованом Криму.

"Їх єдина вина - вони опинилися в неправильному місці в неправильний час", - сказала голова фонду "Відкритий діалог" Людмила Козловська.

Правозахисники відзначають, що до ув'язнених громадян України застосовують тортури, часто не надають медичної допомоги і адвокатської підтримки. Їм також не дозволяють спілкуватися з родичами.

Після слухань в Європарламенті, обидва звіти представлять в національних парламентах низки європейських держав. Також планується передати доповіді в Міжнародний кримінальний суд у Гаазі.

Нагадаємо, увечері 5 квітня 2016 року в Європарламенті представили доповіді про військові злочини РФ на Донбасі і громадян України, ув’язнених в Росії з політичних мотивів.