ua en ru

У Європарламенті 60 депутатів закликали бойкотувати ЧС-2018 в Росії

У Європарламенті 60 депутатів закликали бойкотувати ЧС-2018 в Росії Фото: ЧМ-2018 (facebook.com welcome2018)

Депутати, які підписали звернення, представляють п'ять фракцій Європарламенту та 16 країн

У Європейському парламенті (ЄП) 60 депутатів закликали країни-члени Євросоюзу до політичного бойкоту Чемпіонату світу з футболу 2018, який відбудеться в Росії. Відповідне звернення групи європарламентарі ухвалили в п'ятницю, 20 квітня, передає DW.

Депутати, зокрема, зазначають, що до такого рішення підштовхують насамперед дії самої Росії у контексті отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. Автори звернення назвали це "знущанням" над європейським цінностями.

Депутати, які підписали звернення, представляють п'ять фракцій Європарламенту та 16 країн. На їхній погляд, країнам-членам ЄС слід взяти приклад з Великої Британії та Ісландії, щоб не "посилювати авторитарний та антизахідний курс російського президента".

Автори звернення також згадують незадовільний стан справ із захистом прав людини та свободою слова в РФ. Вказується на "неприпустимість вітати російського президента Володимира Путіна за руку на стадіонах, коли критики його режиму сидять за ґратами, а незалежні журналісти постійно наражаються на небезпеку".

Також різко євродепутати розкритикували підтримку Москвою сирійського правителя Башара Асада. Згадали також "брутальне військове вторгнення" в Україну, систематичні хакерські атаки та втручання у вибори.

Нагадаємо, раніше у Європейському парламенті заклик до урядів країн Євросоюзу до дипломатичного бойкоту Чемпіонату світу-2018 з футболу у Росії підписали 46 депутатів.