ua en ru

Європарламент знімає обмеження для жінок на участь у керівництві корпорацій

Європарламент серйозно стурбований проблемою дискримінації жінок. У ході пленарного засідання 20 листопада депутати схвалили спеціальну директиву, згідно з якою до керівництва великих компаній мають входити не менше 40% жінок.

Європарламент серйозно стурбований проблемою дискримінації жінок. У ході пленарного засідання 20 листопада депутати схвалили спеціальну директиву, згідно з якою до керівництва великих компаній мають входити не менше 40% жінок. Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту.

Ініціативу підтримали 459 депутатів, 148 виступили проти, 81 парламентарій утримався.

"Європарламент протиснув перші тріщини у скляному ковпаку, який все ще заважає талановитим жінкам досягати високих постів", - прокоментувала підсумки засідання ініціатор директиви, заступник голови Європейської комісії Вівіан Редінг.

Тепер документ мають схвалити держави - ​​члени Євросоюзу в Раді ЄС. Якщо директиву затвердять, нові вимоги набудуть чинності із 2018 р., проте поширяться тільки на державні компанії.

Від 2020 р. ця вимога стане обов'язковою для всіх великих компаній, що котируються на біржі. Закон планується скасувати у 2028 р., коли штучне стимулювання паритету чоловіків і жінок більше не буде потрібним.

Дрібні компанії поки не потрапили в поле дії закону, проте парламентарії рекомендували державам - членам ЄС стимулювати найм жінок, піклуватися про гендерний баланс на дрібному і середньому рівні.

Нагадаємо, як стало відомо в середині жовтня, Кабінет міністрів України затвердив державну програму забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків на період до 2016 р. на суму 5,897 млн грн. Зокрема, орієнтовний обсяг фінансування програми з держбюджету становитиме у 2014 р. - 430,36 тис. грн, у 2015 р. - 563,75 тис. грн, у 2016 р. - 274,4 тис. грн.