ua en ru

Європарламент проголосував за парафування УА України і ЄС в 2011 р. і підписання в 2012 р

Європейський парламент сьогодні, 1 грудня, на пленарному засіданні остаточно затвердив строки парафування та прийняття Угоди про асоціацію між ЄС і Україною, згідно з якими виконавчим органам ЄС рекомендовано парафувати угоду до кінця 2011 р., і до кінця 2012 р. підготувати всі необхідні документи для ратифікації, як в Європарламенті, так і в національних законодавчих органах.
Голосування за затвердження угоди та рекомендацій до неї проходило між 13:00 і 14:00 годинами за київським часом. За резолюцію проголосували більшість депутатів, присутніх в залі.
Разом з тим, в проекті доповіді міститься пункт про необхідність створення механізмів припинення дії угоди у разі, якщо Київ буде ігнорувати або навмисно порушувати демократичні принципи, закладені в основу Угоди про асоціацію.
У рекомендаціях міститься заклик до проведення економічних і правових реформ в Україні, а також висловлено готовність допомагати Україні в їх проведенні.
Зокрема, в енергетичній сфері ЄС закликає до підвищення рівня безпеки у відносинах Україна - ЄС в енергетичному секторі шляхом введення двостороннього механізму попередження і запобігання можливого переривання постачання енергоресурсів. Також ЄС закликає українську сторону виконувати свої обов'язки щодо реструктуризації газового сектора до кінця 2011 року, і робити подальші кроки з реформування енергетичного сектора в більш широкому сенсі, з подолання розриву між законодавчими актами, що регулюють питання нафтової і газової промисловості. Крім того, ЄС висловлює готовність реалізовувати проекти в сфері енергетичної інфраструктури в Україні і надати прямі іноземні інвестиції, необхідні для реформування українського енергетичного сектора.
У документі міститься також застереження про те, що РФ "здійснює надмірний тиск на Україну, щоб поглиблена і всеосяжна зони вільної торгівлі з ЄС не була введена, а замість цього країна приєдналася до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану".
У резолюції ЄС міститься також рекомендація "утриматися від застосування експортних мит, або будь-якого іншого обмеження на експорт, оскільки їх застосування може призвести до підвищеної волатильності цін на європейських ринках". Крім того, ЄС повинен допомогти Україні в досягненні гарантій того, що токсичні відходи і ядерні відходи утилізують на її території згідно з міжнародними стандартами, і в країні будуть дотримуватися правила захисту безпеки харчових продуктів.
Угода також повинна включати главу про забезпечення рівної конкуренції між європейськими і українськими аграріями.
"В Угоді про ЗВТ (слід) передбачити надалі повну ліквідацію тарифних бар'єрів в будь-якій галузі промисловості, податків на експорт та імпорт і експортні обмеження, а також надання Україні технічної допомоги в митних питаннях і адаптації географічних вказівок", - говориться в рекомендаціях.
ЄС також наполягає на продовженні проведення політичних та економічних реформ в Україні, які приведуть до модернізації її енергетичної і транспортної інфраструктури; на сприяння бізнесу шляхом спрощення доступу до кредитів, спрощення процесів справляння митних зборів і податків, зокрема, податку на додану вартість для експортерів, митного оформлення і затвердження процедури імпорту; сприяння усуненню тяганини і корупції, а також дотримання законності та демократичної практики; покращення законодавства в області захисту матеріальних цінностей і вироблення більш ефективних механізмів для підтвердження прав і претензій з боку підприємства в судах.
Згідно з рекомендаціями, ЄС має сприяти кардинальному поліпшенню інвестиційного клімату і, зокрема, скороченню "загальної практики застосування необґрунтованого підвищення митної вартості товарів, що ввозяться в Україну", сприяти розвитку підприємництва шляхом макроекономічної співпраці, захисту норм праці.
"Укладення Угоди про асоціацію, а також угоди про ЗВТ при правильній реалізації стане гарантом зміцнення верховенства права в Україні: для України це повинно означати відповідність європейським принципам верховенства закону і демократії, і в цьому сенсі ЄС вважає, що Україна повинна вирішувати проблеми, пов'язані з відсутністю гарантій справедливого судового розгляду (справа Юлії Тимошенко)...Співпрацю між ЄС і Україною передбачає повагу до прав людини і основних свобод, повагу національних меншин і боротьбу проти нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження", - говориться в рекомендаціях.
Європарламент також підтримав надання Україні допомоги у реформування Конституції і виборчого законодавства у відповідності з рекомендаціями Венеціанської комісії і підкреслив важливість свободи засобів масової інформації та необхідності утримання української влади від будь-яких спроб прямо або побічно контролювати зміст інформаційних повідомлень національних ЗМІ.
Крім того, в резолюції ЄС міститься рекомендація "прийняти відкритий і раціональний підхід до процесу візової лібералізації (ЄС з Україною), коли він вступить в етап реалізації, спираючись на оцінку ЄС виконання Україною своїх зобов'язань".
Нагадаємо, 17 листопада в Страсбурзі (Франція) на засіданні комітет закордонних справ Європарламенту проголосував за цю резолюцію. Рекомендації комітету щодо переговорів про Угоду про асоціацію були прийняті 59 голосами "за", 2 були проти, 2 утрималися. На 19 грудня в Києві запланований саміт Україна-ЄС, на якому, можливо, буде парафована Угода про асоціацію України з ЄС.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Натомість було схвалено рішення про те, що новий документ, який регламентує відносини України і ЄС, матиме назву "Угода про асоціацію".