ua en ru

Європарламент закликає до нових переговорів тристоронньої контактної групи, - резолюція

Європейський парламент закликає до проведення нового засідання тристоронньої контактної групи (Україна-РФ-ОБСЄ) з врегулювання конфлікту на Донбасі.

Європейський парламент закликає до проведення нового засідання тристоронньої контактної групи (Україна-РФ-ОБСЄ) з врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це йдеться в ухваленій сьогодні резолюції Європарламенту.

"(Європарламент) закликає до проведення нового засідання тристоронньої контактної групи з врегулювання на південному сході України, і підтримує нові форми спілкування між сторонами", - йдеться в резолюції.

При цьому ЄП закликає верховного представника Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон посилити свою присутність у налагодженні діалогу у вирішенні кризи, в тому числі в рамках контактної групи.

При цьому Європарламент "твердо переконаний, що роль спеціальної моніторингової місії ОБСЄ повинна бути посилена, із збільшенням матеріальних та фінансових засобів, щоб надавати підтримку Україні у забезпеченні й моніторингу регіонів вздовж кордону".

У своїй резолюції євродепутати знову підтримують мирний план Президента України Петро Порошенко з деескалації конфлікту, що включає взаємне припинення вогню, а також підтримують рішучі дії Порошенка, спрямовані на збереження цілісності, суверенітету і територіальної цілісності України; вітають його прихильність вирішення проблеми системної корупції та нецільового використання бюджетних коштів.

При цьому Європарламент знову підтверджує, що Росія втягнута у воєнні дії в Україні і постачання зброї бойовикам, і закликає її підтримати мирний план Порошенка, вжити заходів щодо забезпечення ефективного контролю на кордоні з Україною, зупинити подальше вторгнення незаконних озброєних людей і озброєнь і відвести свої війська від кордону з Україною.

Також у своїй резолюції євродепутати закликають РФ використовувати свій вплив на сепаратистів і найманців, щоб змусити їх дотримуватися перемир'я, скласти зброю і вивести їх назад в Росію через спецкоридор.

При цьому євродепутати знову засуджують агресію РФ в Криму, відмовляючись визнати її правління на півострові.

Крім того, Європарламент висловлює стурбованість у зв'язку з погіршенням ситуації з дотриманням прав людини на сході України і в Криму.

Зокрема, ЄП висловлює жаль з приводу незаконного затримання української льотчиці Надії Савченко в Росії і вимагає її негайного звільнення, а також звільнення всіх заручників, утримуваних в Україні або Росії.

У резолюції також вітається розширення санкцій ЄС ще на 11 осіб, відповідальних за сепаратизм на Донбасі, і вітається підготовча робота щодо введення подальших санкцій проти Росії, які повинні включати соціально-економічний, фінансовий та енергетичний сектори, а також застосування ембарго на озброєння.

"(Європарламент) закликає до колективної заборони на продаж зброї Росії доти, поки ситуація в Східній Україні не нормалізується; попереджає, що будь-які подальші кроки з боку Росії щодо дестабілізації України призведуть до додаткових і далекосяжних наслідків для відносин ЄС і РФ", - йдеться в резолюції.

Також Європарламент вимагає від Ради закликати Росію до виконання її міжнародних зобов'язань, і бути готовою до застосування третього етапу санкцій у разі необхідності.

ЄП настійно закликає Раду Європи виробити єдину, більш послідовну і тверду стратегію щодо української кризи та поведінки російської влади, в тому числі з питань енергетичної безпеки ЄС; висловлює жаль у зв'язку з тим, що деякі держави-члени демонструють роз'єднаність у зв'язку і відсутність солідарності в цьому питанні.

Крім того, у своїй резолюції Європарламент вітає підписання економічної частини угоди про асоціацію і заявляє, що Європейський парламент завершить процедуру ратифікації УА як можна швидше. У зв'язку з цим ЄП закликає держави-члени і Україну ратифікувати цю угоду якомога швидше.

При цьому Європарламент нагадує українській владі про необхідність термінового проведення внутрішніх економічних і політичних реформ, однак вказує, що реформи не повинні бути ініційовані виключно на рахунок зовнішнього тиску, а повинні бути засновані на твердій підтримці народу.

Також у своїй резолюції Європарламент порушив газове питання.

"(Європарламент) підкреслює необхідність пошуку чіткого, справедливого і стабільного рішення щодо забезпечення безпеки поставок газу з Росії в Україну; вважає, що ЄС повинен продовжувати відігравати свою роль у сприянні укладенню договору, що встановлює для України конкурентоспроможну, політично невмотивовану ціну на газ; підкреслює, що використання енергетичних ресурсів як інструменту зовнішньої політики підриває авторитет Росії як надійного торгового партнера ЄС і що подальші заходи по зниженню залежності ЄС від російського газу повинні бути в пріоритеті", - йдеться в резолюції.

Крім того, Європарламент закликає держави-члени забезпечити достатні поставки газу шляхом реверсу з країн ЄС, в цьому контексті вітаючи досягнення меморандуму про взаєморозуміння щодо реверсу газу між Словаччиною і Україною.

Також у своїй резолюції ЄП вітає нещодавній перехід України до другої фази плану дій щодо лібералізації візового режиму і висловлює свою тверду переконаність, що кінцевою метою має бути введення безвізового режиму. Водночас євродепутати закликають до негайного введення дуже простих, недорогих процедур на тимчасовій основі на рівні ЄС та держав-членів.