ua en ru

Європарламент прийняв чергову резолюцію по Україні з закликом до ЄС посилити санкції проти РФ

Європейський парламент на сьогоднішньому засіданні прийняв чергову резолюцію по ситуації в Україні, в якій закликав Євросоюз до посилення санкцій проти Російської Федерації.

Європейський парламент на сьогоднішньому засіданні прийняв чергову резолюцію по ситуації в Україні, в якій закликав Євросоюз до посилення санкцій проти Російської Федерації. За резолюцію "Про ситуацію в Україні та стан відносин ЄС і Росії" проголосували більшість євродепутатів.

"Закликає ЄС продовжувати, розширювати та посилювати санкції для досягнення повномасштабної економічної блокади російських фінансів і економіки, відсторонити Росію від ядерної співпраці та системи Swift (Співтовариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій), і ввести повне ембарго на експорт зброї в Росію", - йдеться в резолюції.

Водночас Європарламент підкреслює необхідність встановлення чітких критеріїв для РФ, при виконанні яких ЄС зможе відмовитися від посилення санкції або скасувати вже існуючі.

На думку євродепутатів, такі критерії повинні включати повне виведення російських військ і найманців з території України, припинення прямої і непрямої підтримки сепаратистів, дотримання Росією режиму припинення вогню, забезпечення ефективного міжнародного контролю українського кордону і відновлення контролю з боку української влади над всією територією України.

При цьому Європарламент висловлює жаль, що угода про припинення вогню, досягнута 5 вересня в Мінську, постійно порушується сепаратистами та російськими силами, а також з приводу нарощування російської присутності.

Також у резолюції вітається синхронна ратифікація угоди про асоціацію України і ЄС Верховною Радою і Європарламентом, але, водночас, висловлюється жаль з приводу тиску і шантажу з боку Росії в цьому питанні, зважаючи на перенесення вступу в силу економічної частини угоди до кінця 2015 р.

"(Європарламент) підкреслює, що Росія має набагато менше підстав, ніж коли-небудь раніше, для критики угоди між Україною і ЄС або реагування необґрунтованими торговими обмеженнями і військовою агресією", - йдеться в резолюції.

Крім того, у своїй резолюції Європарламент закликає ЄС і держави-члени винести уроки з екстремальної та драматичної ситуації на південному сході України і ролі, яку Росія продовжує грати в цьому. На думку євродепутатів, все це представляє загрозу для безпеки Євросоюзу та його східних держав-членів.

У зв'язку з цим Європарламент підкреслює актуальність активізації рішучості ЄС зміцнювати і захищати свою власну політику сусідства, а також протидіяти Росії шляхом ще більшої ізоляції в галузі міжнародних економічних і політичних відносин, щоб "ціна" за такі дії з боку РФ стала ще вище.

Також європарламентарі впевнені, що ЄС варто виробити новий, єдиний підхід щодо Росії, в тому числі в питаннях енергетичної та оборонної політики.

Крім того, Європарламент закликає міжнародні спортивні органи відкликати право Росії на проведення Гран-прі F1 восени 2014 р. та Чемпіонату світу з футболу в 2018 р.