ua en ru

Європа є епіцентром руйнувань після світової фінансової кризи, - К.Рогофф.

Глобальне економічне зростання відновиться вже в поточному році. Таку думку висловив в інтерв'ю Handelsblatt автор книг з економічної історії, професор Гарвардського університету Кеннет Рогофф, передає РБК daily.
Разом з тим, він відзначив, що залишаються проблеми з безробіттям і нерухомістю, а в ЄС - проблема зовнішнього боргу. «Наші дослідження свідчать, що слідом за банківською кризою йде хвиля суверенних дефолтів. У середньому через три роки після банківської кризи рівень держзаборгованість виростає майже в три рази. Якщо відношення заборгованості до ВВП переступає позначку 90%, економіка починає гальмувати. Держава змушена підвищувати податки і скорочувати витрати. Втім, інфляційні ризики тут не надто високі, за винятком ринків, що розвиваються », - сказав К.Рогофф.
Але він закликає не боятися дефолтів. «Франція переживала банкрутство дев'ять разів, Іспанія - 13 ... Боргова ситуація вийшла з-під контролю, економічний ж зростання обіцяє бути вкрай незначним. Затягнути паски доведеться більшості країн. Стосується це і США, - говорить експерт. - Основна проблема тут в тому, що обсяг короткострокової заборгованості повинен бути радикально скорочений. Проблеми ці не економічного, а політичного характеру. У важкому становищі перебувають багато країн, зокрема у Східній Європі. Якщо подивитися на їхню кількість, то Європа видається таким собі Ground Zero, епіцентром руйнувань. Великі коректування необхідні в Греції, Ірландії, Португалії, Іспанії, Латвії, Україні».
Професор вважає євро вразливою валютою. «У найближчі рік-два євро по відношенню до долара може кілька ослабнути. Думаю, що Німеччина навряд чи в змозі впоратися з усіма проблемами Європи. Так, рівень держборгу ФРН, включаючи бюджети федеральних земель, дрейфує до позначки 80% від ВВП, а проблема старіння населення гостріше, ніж, наприклад, у США. Але через три роки, можливо, все знову зміниться і вже більше ризиків буде пов'язано саме з доларом. Америці необхідно знайти якийсь вихід з її політики нульової процентної ставки за кредитами: Штати перебувають у скрутному становищі, ціни на нерухомість залишаються на низькому рівні, а безробіття висока. До речі, я не вірю, що в слабкості валюти євро винні хедж-фонди. Це просто смішно, адже валютні ринки занадто великі», - підкреслив К.Рогофф.
На його думку, найбільш привабливо виглядають валюти країн, що розвиваються: «Гравці на ринках цих держав найменш вразливі з точки зору їх заборгованості, крім того, показники економічного зростання цих країн найбільш високі».
Процентна ставка, за прогнозом аналітика, ще довго буде залишатися на низькому рівні ще довго. «ЄЦБ має в своєму розпорядженні мінімумом можливостей для її підвищення через незначності економічного зростання в Європі і слабкості банків. Але в індустріально розвинених країнах великої небезпеки інфляції я не бачу. А ось в довгостроковому плані прогнозувати прибутковість досить важко, - сказав професор. - Ставки за казначейськими облігаціями США або ж німецьким держоблігаціяями легко можуть підніматися або опускатися в межах півтора процентних пунктів. По-справжньому піти вгору вони можуть ще через два-три роки на тлі великих витрат і дефіцитів».
Хто і виграв від кризи - так це ринки акцій, говорить К.Рогофф. «З історичної точки зору, через два-три роки вони знову досягають свого найвищого курсового рівня. Але є й виключення: Японія. На даний момент ринки акцій не переоцінені, але оптимізму більшості аналітиків з Уолл-стріт я не поділяю. На мій погляд, акції країн, що розвиваються могли б бути і дорожче, а ось ціну на нерухомість я б знизив», - зазначив професор, додавши, що найменш приваблива китайська нерухомість.
Інвестувати вчений радить також не в Китай, а країни, що розвиваються, особливо - в Бразилію.