ua en ru

Європа скотиться в рецесію вже до кінця 2011 р., - Commerzbank

Ведучі макроекономічні індикатори свідчать, що економіці Європи вже до кінця цього року загрожує нова рецесія, вважають аналітики Commerzbank.
«Однією з причин цього є послаблення глобального споживання. Звіти показують очевидне зниження експортних замовлень. Крім того, тиск на економіку роблять консолідація бюджетів периферійних країн зони євро, невизначеність ситуації з суверенною борговою кризою і напруженість у фінансовій системі», - йдеться у звіті німецького банку.
«У третьому кварталі економіка зони євро додала всього лише 0,2% в порівнянні з другим кварталом цього року. В останньому кварталі падіння ВВП на 0,25 п.п. тепер виглядає досить імовірним. Ми очікуємо, що Європейський центробанк в грудні знову знизить основну облікову ставку на 25 базисних пунктів. Ми припускаємо кінець рецесії лише влітку майбутнього року. За підсумками всього 2012 падіння ВВП може скласти 0,4%», - йдеться в звіті Commerzbank. При цьому, аналітики банку відзначають, що даний прогноз є досить оптимістичним і загроза економічних шоків, подібних тим, які були після колапсу Lehman Brothers у 2008 р., зберігається.
Серйозну тривогу викликає і положення провідних економік зони євро. Так, німецький PMI застиг на позначці 50,3 пункту, що свідчить про стагнацію у виробничому секторі, а французький, хоча за останній місяць і злегка підріс, до 48,7 пункту, все одно знаходиться нижче важливого рівня 50 пунктів, відзначає провідний економіст Capital Economics Джонатан Лойенс.
У листопаді PMI сфери послуг в Європі дещо зріс - з 46,4 до 47,8 пункту. Проте він вже другий місяць поспіль також виявляється нижчим за позначку 50.