ua en ru

Європа поступово переходить до американської моделі корпоративного фінансування, - аналітики

Поки банки в Європі притримують отримані від ЄЦБ гроші, не даючи їм ходу в реальну економіку, місцеві компанії мають вигоду з сприятливої атмосфери на борговому ринку. У першому кварталі вони залучили через випуск облігацій більше коштів, ніж через банківські кредити. Це вкрай нетиповий розклад сил, і, якщо він збережеться і надалі, фінансовий ландшафт в регіоні стане дуже схожий на американський, прогнозують аналітики.

За січень-березень обсяг випуску облігацій європейськими компаніями нефінансового сектора підскочив на 38% до того ж періоду минулого року, до 179,5 млрд євро. У свою чергу сума, на яку банки видали кредити корпораціям, скоротилася майже на половину (45%), до 112,9 млрд дол. Для порівняння, в першому кварталі 2007 р. перевага банківських кредитів перед облігаціями був п'ятикратним (370 млрд проти 73 млрд дол. відповідно).

Традиційно в Європі компанії привертають велику частину необхідних позикових коштів не через ринок облігацій, як у США, а з допомогою банків. У попередній раз ситуація, коли облігації ставали більш важливим джерелом фінансування, ніж банківські кредити, спостерігалася в перші три квартали 2009 р. Тоді ринок корпоративного боргу оговтався від кризи значно швидше, ніж фінансові компанії, які ще деякий час продовжували "затискати" гроші.

На цей раз зміна балансу між банківськими кредитами і облігаціями викликана не тільки наслідками європейської боргової кризи. Більш скупішими банки роблять затверджені фінансові правила "Базель III". Згідно з ними банкам доведеться збільшувати капітал під видані кредити і покращувати якість активів в цілому. Це трансформується в підвищенні процентних ставок за кредитами.

Аналітики підтверджують, що дані за перший квартал, хоча і дещо спотворені короткостроковими факторами, в цілому свідчать про перехід до американської моделі корпоративного фінансування в Європі, який може відбутися вже в найближчі три-п'ять років. "Це почалося ще пару років тому в сегменті сміттєвих облігацій, а тепер поширилося й на компанії з інвестиційними рейтингами. Банки зараз, навпаки, активно позбуваються навіть раніше виданих кредитів, готуючи себе до нового регуляторного середовища. Одночасно інвестори чинності проблем з суверенними боргами охоче вкладають кошти в борг корпорацій реального сектора. Причому нефінансові компанії можуть зараз залучати кошти дешевше, ніж фінансові. Посередництво банку просто втрачає сенс, адже йому економічно недоцільно видавати гроші під відсоток, який нижче його вартості залучення коштів", - сказав аналітик ринку облігацій великого європейського банку, що побажав зберегти анонімність.