ua en ru

Європа буде утримувати Україну у своїй орбіті шляхом компромісних рішень, - аналітик

Європа буде утримувати Україну у своїй орбіті шляхом компромісних рішень. Таку думку озвучив в коментарі для РБК-Україна виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Європа дуже чітко усвідомлює те, що вона повинна утримати Україну у своїй орбіті. Просто однозначно, є усвідомлення Європи в цьому. І воно обгрунтовано як політично, так і економічно. Якщо подивитися на структуру українського експорту, то незважаючи на ту риторику, яка була в країні і говорили з приводу європейської інтеграції, якщо в 2002 році Європа займала близько 30% у нашому експорті, а РФ порядку 20-25%, то потім ситуація кардинально змінювалася . І тепер РФ - це майже 30%, а Європа - близько 25%. Ми спостерігали зміну в структурі, в Європі є повне усвідомлення цього, так само як і є усвідомлення в Росії», - говорить Устенко.

На його думку, Європа не хоче мати біля своїх кордонів нестабільну державу з низьким рівнем життя. «... З ВВП на душу населення близько 3 тис. дол., в той час, як навіть на східному кордоні ЄС, ВВП на душу населення близько 10 тис. дол. Ніхто не хоче нестабільності в регіоні, всі хочуть стабільності і все в цьому зацікавлені. Тому завжди будуть намагатися шукати компроміси, і, незважаючи, на будь-які політичні фарбування, компроміс буде знайдено», - резюмував Устенко.