ua en ru

Євромайдан: Хроніка подій 10 грудня

Євромайдан: Верховний представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон виступила на Майдані Незалежності.

Євромайдан: Верховний представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон виступила на Майдані Незалежності.

Фотогалерея: "Євромайдан - хроніка вівторка, 10 грудня"

Ештон з'явилася на Майдані Незалежності близько 19:30. Про це заявила народний депутат із фракції "Удар" Ірина Геращенко, передає кореспондент РБК-Україна.

Станом на 18:30 Кетрін Ештон провела зустріч із Президентом України Віктором Януковичем. Бесіда тривала понад три години.

На зустрічі також був присутній глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський.

Євромайдан: Хроніка подій 10 грудня

(Фото: Flickr /EEAS)

Візит Ештон до України триватиме до 11 грудня.

Глава політради ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявляє, що Генеральна прокуратура України (ГПУ) планує знову викликати його на допит.

Екс-президент України Леонід Кравчук не виключає, що Президент Віктор Янукович візьме участь у засіданні круглого столу за участю опозиції, який відбудеться 11 грудня. Про це Кравчук заявив журналістам після сьогоднішнього засідання, передає кореспондент РБК-Україна.

Станом на 15:00 в Києві на Майдані Незалежності мітингували близько 3 тис. осіб, передає кореспондент РБК-Україна.

О 14:00 завершилася зустріч Президента України Віктора Януковича з Президентами Леонідом Кравчуком, Леонідом Кучмою та Віктором Ющенком. Зазначимо також, що як повідомив телеканал ТСН о 14:00, нових бійців внутрішніх військ МВС везуть для підкріплення сил по забезпеченню правопорядку і ротації.

Згідно з даними МВС, о 13:40 вхід до представництва ЄС на Володимирській, 101 не заблокований.

Станом на 13:00 станції київського метрополітену "Хрещатик" і "Майдан Незалежності" відновили свою роботу після повідомлень про замінування. Робота станції "Майдан Незалежності" відновлено о 12:45, а станції "Хрещатик" - 12:47. Пересадочний вузол між цими станціями також відкритий. Київський метрополітен працює у звичайному режимі.

Також о 13:00 на Майдані Незалежності перебувало близько 2,5 тис. осіб.

В 12:00, у Києві розпочалася зустріч глави української держави Віктора Януковича і трьох екс-Президентів України - Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми і Віктора Ющенка. Про це повідомляє "5 канал". При цьому анонсований раніше загальнонаціональний "круглий стіл" запланований на 14:00.

В 11:40 близько 50 молодиків спортивної статури заблокували входи в представництво Європейського Союзу в Києві.

Кількість мітингувальників на Майдані Незалежності станом на 11:00 становить 3 тис. активістів. Зараз активісти відсипаються в наметах після нічної зміни. Майдан Незалежності прибирають волонтери з числа мітингувальників Евромайдана.

Крім цього, в Жовтневому палаці, Київраді, Будинку активісти профспілки на даний момент снідають. Вулиця Хрещатик преграждена автобусами на рівні вул. Богдана Хмельницького з одного боку і готелю "Дніпро" - з іншого. Також рух у центрі Києва не відновлено, всі барикади активістів цілі.

Також, згідно з повідомленням радіо "Свобода" всю ніч на сцені, встановленій на площі, тривав концерт, який вела Руслана Лижичко. Біля сцени перебувало кілька сотень людей, решта грілися біля багать, спали в наметах, а також у розташованому поряд Будинку профспілок.

Крім того, протестувальники активно обговорювали демонтаж барикад і блокпостів на вул. Грушевського, Шовковичній та вул вул. Лютеранської, які блокували підходи до АП та іншим адмінбудівлі. Як і раніше на вул.хрещатик біля Європейської площі і на перетині з вулицею Богдана Хмельницького варто оточення Внутрішніх військ МВС, стоять міліцейські автобуси МВС.

Обстановка спокійна і біля будівлі КМДА. У ньому горить світло, у нього спокійно заходять люди. Вночі світло в будівлі КМДА зникло, люди чекали на штурм, але згодом освітлення в будівлі відновили. Рух по вул. Грушевського перекрито для автомобільного транспорту, так і для пішоходів.

Зазначимо, що цієї ночі првоохоронники повністю ліквідували пікет біля Будинку офіцерів: на вул. Грушевського міліція прибрала всі намети демонстрантів. Присутніх на місці активістів закликали організуватися в колону і відступати в напрямку Майдану Незалежності.

Євромайдан: Хроніка подій 10 грудня

Євромайдан: Хроніка подій 10 грудня

До 04:00, понад 2,5 тис. правоохоронців завершили штурм останньої барикади на вул. Лютеранської. Серед правоохоронців знаходилися солдати внутрішніх військ та бійці спецпідрозділу "Беркут", а до самої барикаді під'їхали вантажівки і люди в цивільному і почали її прибирати. Варто зауважити, що з барикади виносили перших постраждалих, які знаходилися без свідомості.

У той же час, барикаду мітингувальників на перетині вул. Богомольця та вул. Шовковичній розібрали невідомі люди. Як повідомлялося, близько 200 представників міліції та внутрішніх військ були зібрані на місці пригоди. За даними очевидців, блокпости опозиції не ліквідують силовики, а невідомі особи в цивільному.

Нагадаємо, що в ніч на 10 грудня, близько 01:00 у приміщенні Київської міської державної адміністрації (КМДА) вимкнули електрику. Оганізатори мітингу зі сцени на Майдані Незалежності закликали активістів підтягнутися ближче під будівлю КМДА.
Варто нагадати, що в Києві, в ніч на 30 листопада 2013 р., "Беркут" розігнав Євромайдан. Штурм почався близько 4 годин ранку. Також, за даними прес-служби МВС, після того, як студенти оголосили про завершення акції, в міліцію звернулися працівники управління благоустрою з проханням допомогти завести техніку на Майдан Незалежності для продовження проведення робіт по підготовці до Нового року, але коли техніка почала заїжджати, мітингувальники чинили опір. Незважаючи на попередження, що сприяли проїзду техніки співробітників міліції, мітингувальники почали кидати склянками, сміттям, палаючими колодами і т. д. Тому з використанням спецзасобів люди були відтіснені з Евромайдана.

Зазначимо також, що за підсумками саміту Східного партнерства у Вільнюсі, між Україною та ЄС підписано жодного документа не було, навіть очікуваного деякими політичними експертами рамкової угоди про наміри.