ua en ru

Єврокомісія наступного тижня оголосить про мирову угоду з "Газпромом", - Euractiv

Єврокомісія наступного тижня оголосить про мирову угоду з "Газпромом", - Euractiv Фото: "Газпром" (gazprom.ru)

Єврокомісія і "Газпром" оголосять про врегулювання антимонопольної справи на наступному тижні

Європейська комісія і російська компанія "Газпром" оголосять про врегулювання антимонопольної справи на наступному тижні. Про це повідомляє Euractiv з посиланням на інформацію європейських чиновників.

"Єврокомісія повинна оголосити про укладення угоди 24 травня, що завершить одну з найтриваліших у своєму роді антимонопольну справу, яка почалася з рейдів в 20 офісах в 10 країнах в 2011 році, коли слідчі отримали понад 150 тисяч документів", - повідомив співрозмовник видання.

Передбачається, що рішення по "Газпрому" можуть оголосити цього тижня або на наступному.

Зазначимо, що 3 квітня агентство Reuters повідомило, що "Газпром" і Європейський союз досягли угоди, яка дозволить російській компанії уникнути штрафу в розмірі 10% від світового обороту.

Як відомо, Єврокомісія в 2015 гоці звинуватила "Газпром" у перешкоджанні конкуренції і в завищенні цін на поставки газу в Східну Європу.

22 квітня 2015 року Єврокомісія направила "Газпрому" повідомлення про претензії в порушенні антимонопольного законодавства на ринках Центральної і Східної Європи. "Газпром" звинувачують в обмеженні можливості споживачів перепродувати газ через кордони, це, в свою чергу, дозволяє компанії встановлювати несправедливі ціни для деяких країн-членів ЄС. "Газпром" також міг зловживати домінуючою позицією на ринку, прив'язуючи поставки газу до отримання від кінцевих споживачів незв'язаних зобов'язань, що стосуються інфраструктури з транспортування газу.

Розслідування Єврокомісії щодо "Газпрому" почалося у вересні 2012 року. За рік до цього офіцери комісії провели масштабні обшуки в європейських офісах групи "Газпром" і його партнерів.

Нагадаємо, раніше заступник голови Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович заявив, що одним із пріоритетних завдань Єврокомісії є робота над збереженням транзиту газу через Україну.