ua en ru

Єврокомісія сьогодні обговорить санкції проти Польщі

Єврокомісія сьогодні обговорить санкції проти Польщі Фото: прапор Польщі (pixabay.com-kaboompics)

Уряд Польщі порушує норми верховенства права

Європейська комісія сьогодні, 20 грудня, розгляне питання про початок процедури введення санкцій проти Польщі за порушення норм верховенства права. Про це повідомляє EUobserver.

Повідомляється, що ліберальні депутати Європейського парламенту ініціювали процедуру санкцій проти Польщі після того, як країна "продовжує відступати від норм верховенство права та незалежності суду".

За словами голови групи лібералів у Європарламенті Гі Верхофстадта, "ЄС може виступити проти відсторонення верховенства права, яке впроваджує уряд Піс ("Право і справедливість" - консервативна політична партія Польщі, - ред.) ".

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що країні не потрібна згода Європейського союзу для реформування власного законодавства.

15 грудня Сенат Польщі ухвалила скандальні закони про реформу судової системи попри протести. Два закони - про Верховному суді і Державному раді судочинства - авторства президента Анджея Дуди, раніше були піддані критиці в Європейському союзі. Сенат прийняв їх без поправок, які пропонувала опозиція.

Сейм Польщі (нижня палата парламенту) ухвалив ці закони 8 грудня. Закон про Державний раді судочинства передбачає вибір парламентом 15 суддів у раду судочинства, кожен парламентський клуб зможе вказати не більше 9 кандидатів у члени Державної ради.