ua en ru

Єврокомісія рекомендувала прийняти Литву в зону євро

Європейська комісія у середу, 4 червня, заявила, що Литва виконала всі пункти для входження у валютний блок, і рекомендувала вжити держава 19-м членом єврозони з 1 січня 2015 р.

Європейська комісія у середу, 4 червня, заявила, що Литва виконала всі пункти для входження у валютний блок, і рекомендувала вжити держава 19-м членом єврозони з 1 січня 2015 р. Про це повідомляє "Росія 24".

"Литва зробила все необхідне для введення євро. Це стало результатом проведення ефективної податково-бюджетної політики та економічних реформ", - йдеться в повідомленні голови Єврокомісії Оллі Рен, відповідального за питання економіки, грошової та монетарної політики.

За його словами, реформа, яку країна почала проводити 10 років тому, збільшила фінансовий добробут країни: частка ВВП на одну особу зросла з 35% від середнього результату з ЄС у 1995 р. до прогнозованих 78% в 2015 р.

У квітні середня річна інфляція в країні склала 0,6%, що істотно нижче таргетованого рівня інфляції в 1,7%.

ЄК зазначає, що фіскальний дефіцит Литви в 2014 р. залишиться на рівні 2,1% - нижче дозволених 3%. Більш того, в кінці 2013 р. держборг зафіксований на рівні 39,4% ВВП і також менше допустимого рівня.

У разі якщо рада міністрів фінансів прислухається до рекомендації Єврокомісії та схвалить входження Литви, то це відбудеться до кінця червня і стане формальністю. Литва - остання країна Балтії, яка увійде в єврозону.