ua en ru

Єврокомісія також рекомендувала безвізовий режим з Грузією і Косово

Єврокомісія також рекомендувала безвізовий режим з Грузією і Косово Фото: глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер

На початку 2016 року Єврокомісія подасть до Ради ЄС "законодавчу пропозицію щодо регулювання 539/2001"

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер рекомендував Європейському союзу (ЄС) запропонувати безвізове сполучення трьом країнам - Україні, Грузії та Косово. Про це Юнкер заявив у п'ятницю, 18 грудня, в Брюсселі, передає DW.

Єврокомісія вважає, що на початку 2016 року подасть в Раду ЄС "законодавчу пропозицію про регулювання 539/2001". Цей документ встановлює перелік країн, громадянам яких не потрібні візи для в'їзду в ЄС, за винятком Великобританії та Ірландії.

"Сьогодні вранці комісія зайняла позитивну позицію щодо питання лібералізації візового режиму з Грузією, Косово і Україною", - повідомив Юнкер.

Єврокомісія, зокрема, схвалила шостий звіт України з виконання плану дій візової лібералізації (ПДВЛ). На засіданні спеціальної колегії органу виконавчої влади ЄС у Брюсселі було оголошено, що "Україна виконала всі критерії, встановлені з чотирьох блоків другої фази ПДВЛ".

Також Єврокомісія опублікувала звіт про виконання Грузією плану дій щодо візової лібералізації. Звіт опубліковано на офіційній веб-сторінці Європейської комісії, передає видання Грузія-Online.

Документ містить позитивну оцінку про Грузію. Зокрема, в ньому йдеться, що Грузія виконала всі зобов'язання, взяті в рамках плану дій щодо візової лібералізації.

Єврокомісія вважає, що здійснені Грузією процедури у всіх чотирьох частинах плану візової лібералізації відповідають європейським і міжнародним стандартам.

Це остаточний, четвертий за рахунком звіт у зв'язку з виконанням Грузією плану дій щодо візової лібералізації.

Крім того, Європейська Комісія сьогодні схвалила третій і фінальний звіт щодо прогресу Косово в успішному виконанні своїх обов'язків для отримання безвізового режиму. Відповідну заяву розміщено на офіційному сайті Єврокомісії.

Повідомляється, що Косово залишилося виконати лише 8 останніх умов дорожньої карти, після чого для її громадян буде надано безвізовий режим з Європою.

Дані заходи спрямовані на запобігання нового потоку біженців в ЄС через територію Косово.

Раніше повідомлялося, що Європейська комісія до початку 2016 року внесе до Європейської ради і Європарламенту проект законодавчих змін в регламент, щоб Європейський союз відкрив безвізовий режим для України.

Разом з тим, Європейська комісія висунула п'ять додаткових вимог для введення безвізового режиму для України з Європейським союзом. Зокрема, Єврокомісія вимагає виправити "прогалини" у запуску і роботі антикорупційних органів.