ua en ru

Єврокомісія закликає Україну скасувати е-декларування для громадських організацій

Єврокомісія закликає Україну скасувати е-декларування для громадських організацій Фото: у Єврокомісії закликали скасувати е-декларування для громадських організацій

У Європейській комісії вважають запровадження норми про декларування доходів громадськими організаціями "кроком назад"

Європейська комісія розраховує, що українська влада скасує одне з положень законодавства про декларування доходів, яке зобов'язує представників громадських організацій та їхніх підрядників декларувати власні статки. Про це повідомили у прес-службі Єврокомісії, передає DW.

Зазначається, що Брюссель уже порушував у контактах з Києвом це питання і продовжує це робити.

Єврокомісія закликала "невідкладно" переглянути законодавчу норму про декларування доходів представниками неурядових організацій.

"Від будь-якого заходу, який ставатиме на заваді суттєвій ролі громадянського суспільства, слід утриматися", - йдеться у повідомленні.

У Єврокомісії наголосили, що саме громадські організації мали першорядне значення в боротьбі з корупцією в Україні, тоді як е-декларації для них стали "кроком назад".

Нагадаємо, Міжнародна правозахисна організація Freedom House розкритикувала зміни до закону про електронне декларування в Україні, підписані президентом Петром Порошенком. На думку правозахисників, цей закон збільшить контроль влади за організаціями громадянського суспільства та завадить їхній роботі