ua en ru

Єврокомісія не виключає надання Греції третього пакета фіндопомоги

Єврокомісія не виключає можливості надання Греції третього пакета фінансової допомоги. Про це повідомив єврокомісар з економічних та монетарних питань Оллі Рен. Він уточнив, проте, що це лише одна з опцій.

"Восени ми розглянемо питання щодо можливого продовження фінансування грецької програми. Однією з розглянутих опцій може стати перенесення періоду погашення позики на більш пізній термін. Втім, ключовим питанням як і раніше залишається можливість Греції провести структурні реформи в рамках вже існуючих програм і вийти на профіцит бюджету , як було погоджено з міжнародним співтовариством", - цитує слова Рена одне з ділових видань Фінляндії.

На сьогоднішній день Афіни отримали від міжнародних кредиторів два пакети фінансової допомоги обсягом 240 млрд євро.

Напередодні міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле підтвердив інформацію про те, що міжнародні кредитори, ймовірно, запропонують Греції третій пакет фінансової допомоги. "Ймовірно, не вдасться уникнути третьої програми допомоги Греції", - сказав Шойбле в ході передвиборної кампанії в північнонімецькому м. Аренсбурзі, уточнивши, що про подальше "списання" частини грецьких боргів мови не йде.

До цього Шойбле вже говорив про те, що "трійка" (Євросоюз, Європейський центробанк і Міжнародний валютний фонд) може розглянути питання про надання Афінами чергових кредитних коштів після закінчення терміну цієї програми в 2014 р., проте напередодні його заяви прозвучали більш виразно. Фактично, як пишуть німецькі ЗМІ, інтерпретуючи заяви Шойбле, йдеться про неминучість такої програми допомоги.

У вересні 2013 р. в Німеччині відбудуться парламентські вибори, де канцлер ФРН Ангела Меркель спробує зберегти за собою цей пост на третій термін. Меркель неодноразово спростовувала всі повідомлення про те, що Афінам може знадобитися додаткова фінансова допомога, щоб, як зазначають спостерігачі, зайвий раз "не злити німецьких платників податків напередодні виборів".