ua en ru

Єврокомісія почала перевірку польських реформ

Єврокомісія почала перевірку польських реформ Фото: Єврокомісія почала перевірку польських реформ

У Польщі провели реформу Конституційного суду і реформу громадського радіо і телебачення

Європейська комісія почала попереднє вивчення спірних реформ, нещодавно проведених у Польщі, на предмет їх відповідності нормам права ЄС. Про це в середу, 13 січня 2016 року, повідомив перший віце-президент ЄК Франс Тиммерман. За його словами, при цьому використовується введена в 2014 році норма про захист принципів правової держави в ЄС, передає DW.

"Сьогодні ми прийняли рішення про те, що комісія проведе попереднє дослідження з цієї проблеми", - заявив Тиммерман.

Раніше в Польщі була здійснена реформа Конституційного суду. Його склад тепер розширено до 15 членів, в основному за рахунок кандидатів від правлячої правоконсервативної партії "Закон і справедливість". Крім того, запроваджено норму, згідно з якою рішення приймаються більшістю в дві третини голосів суддів, а не простою більшістю, як раніше. На кожному засіданні КС повинні бути як мінімум 13 суддів, при цьому слухатися справи повинні не залежно від їх важливості або актуальності, а строго в порядку надходження.

Друга реформа стосується громадського радіо і телебачення, які повинні набути статус "національних інститутів культури". Прийняті поправки в законодавство дозволяють уряду без пояснення причин звільняти керівників Польського громадського телебачення і Польського радіо, після чого кандидатів на ці посади буде стверджувати міністр казначейства.

Нагадаємо, у всіх великих містах Польщі 9 січня пройшли акції протесту через прийняття і підписання президентом Анджеєм Дудою скандального закону про ЗМІ.