ua en ru

Єврокомісія готова бути посередником по "Північному потоку-2"

Єврокомісія готова бути посередником по "Північному потоку-2" Фото: Марош Шевчович (flickr.com-euiweb)

Транзит російського газу через територію України

Єврокомісія (ЄК) запропонувала Росії та Україні посередницькі послуги в суперечці навколо будівництва нового газопроводу "Північний потік-2". Про це заявив заступник голови ЄК Марош Шевчович у п'ятницю, 25 травня, в Брюсселі, передає німецьке видання DW.

Зокрема, повідомляється, що метою є укладення детального угоди про продовження транзиту російського газу через територію України після 2019 року.

За його словами, Німеччина активно сприяє погодженням такої тристоронньої зустрічі.

Вже 28 травня Шефчович планує обговорити з Росією можливу дату проведення переговорів.

Раніше, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, в ході конференції в Брюсселі, знову закликав зупинити проект будівництва нового газопроводу. Москва використовує "новий вид зброї у гібридної війні" і намагається шантажувати Україну, сказав він.

Марош Шефчович визнав, що в ЄК немає інструментів, які дозволили б зупинити реалізацію проекту "Північний потік-2". У той же час він повідомив, що Єврокомісія має намір у рамках газової директиви роз'яснити, що такі газопроводи знаходяться під юрисдикцією ЄС. Ця директива може бути прийнята міністрами енергетики країн ЄС вже у червні, зазначив заступник голови Європейської комісії.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, міністр закордонних справ Британії Борис Джонсон приєднався до позиції США, засудивши продовження будівництва газопроводу "Північний потік 2" з Росії до Німеччини.