ua en ru

Єврокомісія готова відповісти США на законопроект про антиросійські санкції

Єврокомісія готова відповісти США на законопроект про антиросійські санкції Фото: Євросоюз (РБК-Україна)

Американський законопроект може вплинути на енергетичну незалежність ЄС

Європейська комісія (ЄК) висловила стурбованість виконанням законопроекту США про санкції щодо Росії. Про це йдеться в офіційній заяві, опублікованій на сайті Єврокомісії.

Повідомляється, що єврокомісари висловили свою стурбованість, зокрема, через можливий вплив американського законопроекту на енергетичну незалежність ЄС.

В Єврокомісії пояснили, що законопроект, схвалений Палатою представників США, що передбачає введення санкцій стосовно будь-якої компанії (включаючи європейську), яка вносить вклад у розробку, технічне обслуговування, модернізацію або ремонт трубопроводів для експорту електроенергії Російською Федерацією. В залежності від його реалізації це може вплинути на інфраструктуру, транспортуючу енергоресурси в Європу, наприклад, технічне обслуговування та модернізацію трубопроводів у Росії, які живлять газотранспортну систему України.

Це може також вплинути на проекти, що мають вирішальне значення для цілей диверсифікації ЄС.

"Американський законопроект може мати ненавмисні односторонні наслідки, які впливають на інтереси енергетичної безпеки ЄС. Ось чому Комісія сьогодні зробила висновок про те, що, якщо наші проблеми не будуть прийняті до уваги досить, ми готові діяти належним чином", - заявив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Відзначається, що ЄК буде і надалі уважно стежити за подіями в США законодавчим процесом і подальшою реалізацією законопроекту і буде діяти швидко, якщо і коли буде потрібно.

Нагадаємо, 25 липня палата представників Конгресу США ухвалила закон, згідно з яким Росія разом з Іраном і Північною Кореєю стає зовнішньополітичним супротивником США.

Цей закон, зокрема, передбачає можливість введення нових санкцій проти інвесторів з будь-якої країни за участь у спорудженні російських експортних трубопроводів.