ua en ru

Єврокомісія повинна до 10 березня 2014 р. прийняти рішення щодо використання 100% газопроводу OPAL

Єврокомісія (ЄК) повинна до 10 березня 2014 р. прийняти рішення щодо використання 100% газопроводу OPAL (продовження "Північного потоку" в Німеччині).

Єврокомісія (ЄК) повинна до 10 березня 2014 р. прийняти рішення щодо використання 100% газопроводу OPAL (продовження "Північного потоку" в Німеччині). Про це повідомив РБК джерело в Єврокомісії.

Джерело відзначило, що в даний час в ЄК тривають внутрішні процедури, пов'язані з прийняттям рішення по OPAL. Відповідно до норм "Третього енергопакету" ЄС, комісія повинна протягом двох місяців оцінити рішення німецького регулятора (Bundesnetzagentur). Цей термін може бути продовжений ще на два місяці у разі, якщо комісії необхідна додаткова інформація. ЄК запросила додаткові коментарі від Bundesnetzagentur і у відповідності з діючими нормами має час для прийняття рішення до 10 березня.

28 січня 2014 р. президент РФ Володимир Путін повідомив, що Росія досягла домовленості з Єврокомісією з OPAL. "Ми домовилися, в принципі, про те, щоб він міг бути використаний вже не на 50%, а на всі 100%", - сказав В.путін.

Газопровід OPAL в Німеччині є продовженням газопроводу "Північний потік". Газпром намагається домогтися від ЄС дозволу вивести ці проекти норм "Третього енергопакету". Газпром раніше подавав заявку на те, щоб зберегти за собою 100% потужностей газопроводу OPAL. Регулятор Німеччини задовольнив заявку Газпрому, однак Єврокомісія прийняла рішення, що, у відповідності з "Третім енергопакетом", Газпрому може бути надано не більше 50% потужностей.

"Третій енергетичний пакет" - законодавча ініціатива Європейської комісії, що містить пропозиції з подолання труднощів, що виникли на європейському енергетичному ринку в процесі його лібералізації. Основні положення пакету увазі майново-правове роз'єднання вертикально інтегрованих енергетичних компаній і обмеження інвестицій з третіх країн.