ua en ru

Єврокомісія два дні проводила консультації з Україною і Росією по газу

Єврокомісія два дні проводила консультації з Україною і Росією по газу Фото: Марош Шефчовіч (flickr.com european_parliament)

Україна і Росія підтвердили свою готовність підтримувати тісні контакти з Єврокомісією

Віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчовіч провів консультації з українською та російською стороною щодо газової суперечки. Про це повідомила речниця Єврокомісії Анна-Кайза Ітконен, передає "Радіо Свобода".

Так, консультації тривали два дні. Бесіди із прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, головою НАК "Нафтогаз України" Андрієм Коболєвим та міністром енергетики Росії Олександром Новаком були присвячені стурбованості Києва рівнем тиску газу, що постачається з Росії, транзиту газу в ЄС, а також рішенню Стокгольмського арбітражу.

Повідомляється, що у "Нафтогазі" запевнили в тому, що ситуація перебуває під контролем, зокрема завдяки спеціальним заходам уряду. Водночас російська сторона заявила, що транзит газу до країн-членів ЄС залишається надійним.

Разом з тим, Новак повідомив, що "Газпром", як і раніше, має намір розірвати свої контракти з "Нафтогазом", однак ця процедура може зайняти деякий час. Шефчовіч запевнив, що Єврокомісія готова взяти участь і бути посередником в тристоронньому процесі врегулювання ситуації, що раніше було ефективним в подоланні розбіжностей між сторонами.

Як повідомила Ітконен, і Україна, і Росія підтвердили свою готовність підтримувати тісні контакти з Єврокомісією і гарантувати транзит російського газу через Україну в ЄС.

Нагадаємо, раніше Держдепартамент США заявив, що очікує від Росії продовження поставок газу через українську газотранспортну систему згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу.