ua en ru

Єврокомісар: РФ і ЄС досягли угоди, що відкриває дорогу РФ для приєднання до СОТ до кінця 2011 р

Європейський комісар з торгівлі Євросоюзу Карел де Гюхт повідомив, що Росія і ЄС досягли угоди, яка відкриває РФ дорогу для приєднання до Світової організації торгівлі (СОТ) до кінця 2011 р. За його словами, у РФ залишилося дуже мало часу для того, щоб досягти двосторонньої угоди з Грузією. У зв'язку з цим Єврокомісія закликає сторони якнайскоріше вирішити протиріччя. Про це йдеться в оприлюднених матеріалах Єврокомісії (ЄК). У них зазначається, що європейський регулятор готовий запропонувати будь-яку допомогу, яка може бути необхідна для врегулювання питання.
"ЄС і РФ домовилися щодо решти питань, що відкрило дорогу Росії для приєднання до СОТ до кінця року. Досягнуте взаєморозуміння дозволить захистити робочі місця в Європі та запобігти перенесенню виробництва в секторі промислового складання в Росію", - йдеться в повідомленні ЄК.
Для вступу до СОТ Росія повинна вирішити розбіжності з Грузією. Грузія є членом в СОТ та послідовно виступає проти входження до цієї організації Росії. В кінці квітня 2008 р. Грузія вийшла з переговорного процесу про вступ РФ до СОТ, який відновився за посередництва Швейцарії в березні 2011 р. Головною умовою згоди на вступ РФ до цієї організації Грузія висуває власний або міжнародний контроль на митно-пропускних пунктах на кордоні РФ з Абхазією і Південною Осетією.
Напередодні повідомлялося, що черговий раунд переговорів між Грузією і Росією про вступ РФ до СОТ не увінчався успіхом, Тбілісі не може погодитися на приєднання Москви до СОТ, проте готовий до продовження переговорів, які пройдуть вже наступного тижня. Як повідомили представники грузинської сторони, Москва і Тбілісі не змогли домовитися, тому що "Росія як і раніше не погоджується на моніторинг торгівлі в торгових коридорах" (маються на увазі визнані Росією після військових дій в 2008 р. колишні грузинські автономії - Абхазія і Південна Осетія).
Раніше прем'єр-міністр РФ Володимир Путін закликав США і Євросоюз допомогти Росії подолати опір Грузії.
Якщо буде врегульовано суперечку з Грузією, то, на думку учасників переговорів, Росія зможе приєднатися до СОТ в грудні 2011 р.