ua en ru

Єврокомісар Оллі Рен: Небезпека розпаду єврозони минула

Єврокомісар з економіки і монетарній політиці Оллі Рен бачить значне зменшення напруги в Європі, що переживає боргову кризу. "Зараз небезпека розпаду єврозони минула", - сказав Оллі Рен в інтерв'ю німецькому виданню, додавши, що необхідно зберігати холоднокровність і продовжувати проводити заявлені заходи. "Необхідно продовжувати структурні реформи, підтримати економічне зростання - наше первинне завдання, подальша консолідація державних фінансів повинна проходить в колишньому темпі", - відзначив Рен, передають німецькі ЗМІ.

Читайте також: Кемерон не виключає можливості виходу Великобританії зі складу ЄС

Раніше всесвітньо відомий економіст Нуріель Рубіні підтвердив цю точку зору, відзначивши, що ризик виходу Греції із складу єврозони за останні декілька місяців значно зменшився, але фундаментальні проблеми валютного блоку залишилися. За словами Рубіні, боргова криза в єврозоні досягла чергового піку літом 2012 р., коли вихід Греції із складу єврозони здавався неминучим, а вартість запозичень для Іспанії і Італії досягла нових рекордних значень.

Зниженню рисок, що послідувало за цим, на думку Рубіні, сприяло декілька чинників. Так, тренд, що намітився, на повернення довіри інвесторів пов'язаний з благотворним впливом програми "Прямих монетарних операцій" (Outright Monetary Transactions, OMT), яка була оголошена Європейським центробанком у вересні 2012 р. Програма ЄЦБ виявилася вкрай ефективною: вартість запозичень для Іспанії і Італії помітно знизилася. Ще одним чинником, що сприяв розрядці ситуації, став початок функціонування європейського стабілізаційного механізму ESM.

Проте найбільш важливим чинником, що сприяв розрядці напруженості в Європі, на думку Рубіні, стала зміна позиції Німеччини відносно єврозони в цілому і відносно Греції зокрема. Тепер німецька влада розуміє, що, враховуючи тісні торговельно-фінансові зв'язки, неконтрольований дефолт одного з держав європейської периферії відіб'ється на ФРН. Влада Німеччини перестали робити заяви про можливий вихід Греції із складу єврозони і підтримали виділення Афінам чергового пакету фінансової допомоги.