ua en ru

Єврокомісар: Єврозона вистоїть, навіть якщо Греції доведеться покинути валютний блок

Єврозона зможе вистояти, навіть якщо Греції доведеться покинути валютний блок, заявила сьогодні єврокомісар по цифровизации Нейлі Кроес в інтерв'ю одному з нідерландських видань. Так вона прокоментувала ситуацію з ходом переговорів про надання Афінам другого пакету фінансової допомоги у розмірі 130 млрд євро. "Часто ми чуємо, що якщо одна з країн буде вимушена або сама попросити покинути валютний блок, то всій єврозоні прийде кінець. Але це неправда", - сказала Кроес, спростувавши припущення про колапс єврозони в разі виходу з неї Греції, передає Reuters.

Крім того, Кроес відзначила, що урядам Нідерландів і Німеччини досить непросто переконати власних платників податків в необхідності допомоги Греції. Зробити це можна лише в тому випадку, якщо влада Греції продемонструє тверду політичну волю і намір дотримуватися програми бюджетної економії, упевнена Кроес.

Тим часом переговори з "грецького питання" зайшли в безвихідь. Нагадаємо, що грецька влада повинна була дати відповідь відносно умов, запропонованих трійкою міжнародних кредиторів (Євросоюз, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк) в рамках другої програми екстреної допомоги Афінам до 12:00 за Києвом 6 лютого. Проте грецькі чиновники заявили, що правляча коаліція повинна домовитися з міжнародними кредиторами про проведення подальших реформ в обмін на нові кредити до наступної зустрічі Єврогрупи, яка, ймовірно, відбудеться на цьому тижні.

У відповідь Єврокомісія повідомила, що Греція вже запізнилася з переговорами по новим кредитам в рамках другої програми фінансової допомоги від міжнародних кредиторів і Афінам необхідно терміново прийняти рішення.

Конкретна дата зустрічі Єврогрупи поки також не встановлена.