ua en ru

Єврогрупа виділить Греції 3 млрд євро на проведення реформ

Єврогрупа погодилася виділити 3 млрд євро Греції для запобігання банкрутства країни. При цьому фінансова допомога виділяється за умови реалізації нових реформ.

Єврогрупа погодилася виділити 3 млрд євро Греції для запобігання банкрутства країни. При цьому фінансова допомога виділяється за умови реалізації нових реформ, передає Reuters.

У цьому місяці Греція отримає 2,5 млрд євро, а решту грошей буде виділено тільки в жовтні. Цього часу прем'єр-міністру Антонісу Самарасу (на фото) має вистачити, щоб почати нові економічні реформи і процес скорочення витрат.

Греція також може розраховувати на 2 млрд євро у вигляді прибутку Центрального банку від продажу облігацій, при цьому ще 1,8 млрд євро виділить Міжнародний валютний фонд.

Уряди країн Європи продовжують допомагати Греції, не бажаючи того, щоб країна вийшла з єврозони, при цьому чиновники намагаються максимально скоротити розміри допомоги, оскільки платники податків незадоволені ситуацією.

Раніше "трійка" міжнародних кредиторів (ЄС, МВФ і ЄЦБ) і Греція погодили реформи, які дозволять скоротити витрати бюджету. Так, очікується, що бюджетний сектор буде відчутно скорочений, а вже до кінця поточного року 25 тис. працівників перейдуть на тимчасові договори, а наступного року ці робочі місця будуть скорочені. Як мінімум половина із цього числа працівників має бути переведена на тимчасові договори до жовтня, а парламент повинен схвалити ці дії до 19 липня.

Крім цього, Греція повинна поліпшити податкове адміністрування і скоротити витрати на охорону здоров'я.

"Греція знаходиться на правильному шляху, але були затримки в деяких галузях", - сказав міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле. Глава Єврогрупи Йерун Дейсселблум, своєю чергою, заявив, що нове рішення дозволить уникнути фінансових проблем у Греції в осяжному майбутньому. "Якщо буде дефіцит фінансування, то це трапиться наприкінці 2014 р., що дасть нам достатньо часу, щоб впоратися із цим", - сказав він.

Нагадаємо, у Брюсселі цими днями вирішується питання про виділення Греції чергового траншу фінансової допомоги в розмірі 8,1 млрд євро.

Як повідомлялося, наприкінці червня Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) перерахував Греції кредит для фінансування бюджетних витрат (включаючи обслуговування державного боргу).